Kanta-Häme

Hyvä ympäristö on asennekysymys

Janakkalan entinen kirjastonjohtaja Marja-Leena Nieminen on huolestunut. Hänen mielestään Turenki on alkanut jälleen mennä rempalleen.

– Ihmiset ovat alkaneet jälleen tarttua minua hihasta ja valittaa, kuinka täällä on niin ruman näköistä. Tiedän, että jotkut ovat jopa muuttaneet pois Turengista huonon ympäristön takia.

2 000 puuta ja pensasta

Nieminen muistetaan Janakkalassa 1980-luvun ympäristötalkoiden vetäjänä. Ensimmäiset ja suurimmat talkoot pidettiin toukokuussa 1983, jolloin Turenkiin istutettiin kaksituhatta puuta ja pensasta. Ympäristöä kohennettiin myös Tervakoskella ja haja-asutusalueilla.

Huolestuminen nykytilaan johti siihen, että Nieminen teki talkoista 132-sivuisen valokuvakirjan. Hän kuvasi digikameralla ison määrän valokuvia ja lehtileikkeitä. A3-kokoinen kirja sai nimekseen Nyt riitti!

Kirjaa on toistaiseksi tilattu 12 kappaletta. Janakkalan kirjastossa kirjoja on viisi. Kirjaa on vielä mahdollista tilata lisää vajaan kuukauden ajan.

Yksi talkookirja on luovutettu kunnanjohtaja Anna-Mari Ahoselle.

– Pelkään, että nyt kun kunnassa on huono taloustilanne, säästöjä aletaan etsiä myös ympäristön hoidosta, Nieminen sanoo. Hän toivoo, että hänen ympäristökirjansa osaltaan saisi päättäjät huomaamaan, kuinka tärkeä merkitys ympäristöllä on.

Turengin ankeus puhutti

Nieminen tuli Turenkiin vuonna 1961 kirjastonhoitajaksi. Hän muistelee, kuinka ruma ”Sokeritehtaan suora” tuolloin oli.

– Ja rumia olivat myös Tohvelantie ja esimerkiksi alakioskin alue.

Rumuus ei kiusannut vain Niemistä. Monet kirjaston asiakkaat keskustelivat kirjastonhoitajan kanssa muustakin kuin kirjoista. Ympäristön ankeus oli aika yleinen aihe.

1960- ja 1970-luvuilla ei tapahtunut mitään myönteistä kehitystä. Nieminen päätti, että asialle on tehtävä jotakin. Vuonna 1983 hän sai monet kunnalliset tahot innostumaan ympäristön kohentamisesta. Pidettiin iltatilaisuus kuntalaisille, ideapalaveri muun muassa kunnan ja yritysten edustajille sekä muodostettiin talkooryhmä.

Istutustalkoissa paljon väkeä

Janakkalan ympäristöliikkeessä oli mukana kunta, yrityksiä, tuotantolaitoksia ja kuntalaisia. Tukea saatiin niin rahalahjoituksina kuin työnä ja työvälineinä, ja taimet saatiin Rosenlewilta alennuksella. Varsinainen talkoopäivä Turengissa oli 14. toukokuuta 1983, ja mukana oli 1 600 aikuista ja joukko koululaisia.

Talkoilla saatiin Turenkiin paljon lisää vihreyttä, mutta yksi tavoite ei toteutunut. Kunnan päättäjät eivät vieläkään halunneet palkata puutarhuria. Siksi vihertalkoiden pitoa jatkettiin.

Talkoot järjestettiin myös vuosina 1984, 1985 ja 1986. Vuosi 1985 oli myös valtakunnallinen vihervuosi, ja sen aikana Janakkalan valtuusto vihdoin päätti, että puutarhurin virka perustetaan vuonna 1987.

Paljon työtä yhden miehen takia

Nieminen oli riemuissaan. Talkookirjan jälkipuheessa hän kirjoittaa:

”Eipä ole kenenkään miehen takia tullut niin paljon töitä tehdyksi… Mutta kyllä kannatti!”

Marja-Leena Nieminen sai aktiivisuudestaan sekä ruusuja että risuja. Hän kuuli, kuinka yksi kunnanvaltuutettu sanoi häntä yksisilmäiseksi vihervouhottajaksi.

– Toisaalta kuntalaisilta tuli paljon myönteistä palautetta. Se innosti jatkamaan.

– Ei hyvä ympäristö vaadi kovin paljon. Ennen kaikkea se vaatii asennetta. (HäSa)

Päivän lehti

2.4.2020