Kanta-Häme

Hyvää ja kaunista on taas tarjolla

– No, mitä ne lupasivat, kysyi iäkäs pariskunta toiselta Reskalla.

– Kaikkea hyvää ja kaunista tietenkin, kuului vastaus.

Puolueet olivat jo vahvasti paikalla Hämeenlinnan kuukausimarkkinoilla. Silti moni ehdokkaista sanoi vaalikampanjan tiivistyvän muutamaan viikkoon ennen vaalipäivää 19. huhtikuuta.

Markkinat vetävät iäkkäämmän puoleista väkeä. Puheenaiheetkin pysyttelivät terveyspainotteisina. Eläkkeistäkin puhuttiin.

– Mutta ei ollenkaan niin paljon kuin aikaisemmin. Nyt tuntuu siltä, että ihmisten kriisitietoisuus on lisääntynyt. Heillä on omia ehdotuksia, kuinka maan talous saadaan oikeille urille eli vaaleihin mennään kyllä talous edellä, Timo Kaunisto (kesk.) pohti.

Vielä viime vaaleissa Varsinais-Suomesta eduskuntaan pyrkinyt Kaunisto on nyt ehdolla Hämeestä.

Hänellä on tähän mennessä vaalikampanjan innovatiivisin vaalirihkama, jota ei voi rihkamaksi kutsuakaan. Se on talonpojan selfiekeppi eli heinäseiväs.

– 70-luvulla niitä yhdessä isän kanssa veistelin. Nyttemmin ne ovat käyneet tarpeettomiksi, mutta niitä on lato täynnä.

Demarius kunniassa

Muutaman vaaliteltan päässä onnitteluja ottaa vastaan demari Eero Vainio, jonka perheeseen on pari viikkoa sitten syntynyt kaksoset.

– Erittäin hyvää ja asiantuntevaa palvelua saimme Kanta-Hämeen keskussairaalan synnytysosastolla, Vainio kiittelee tuoreen isän innolla.

Lahtelaistaustainen Vainio kertoo markkinahumussa joutuneensa lähinnä ottamaan kantaa puoluetoverinsa Iisakki Kiemungin kunnallispoliittisiin toimiin.

Nyt parivaljakko käy monisanaisen keskustelun siitä, tekikö Lahti virheen, kun käänsi Hämeelle selän ja hankkiutui sote-uudistuksessa Uudenmaan kelkkaan. Lopulta herrat lähes päätyvät kannattamaan kepulaista maakuntamallia.

Toisaalta Kiemunki sanoo, että pitkästä aikaa tuntuu oikein hyvältä tehdä vaalityötä SDP:n eteen.

Teoria käytäntöön

Mistä näitä tohtoreita oikein perussuomalaisten riveihin löytyy? Forssan puolesta eduskuntaan pyrkii kaksinkertainen tohtori Matti Luostarinen, joka sanoo kouluttaneensa eri yliopistoissa satamäärin poliitikkoja.

– Päätin eläkkeellä kokeilla politiikkaa käytännössä.

Hänenkin mukaansa kansan kriisitietoisuus on lisääntynyt, mutta lähinnä turvallisuuskysymyksissä.

Vihreiden teltalla on tarjolla lämmintä omenamehua, luomua tietenkin. Luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Eero Yrjö-Koskinen ajaa hyvinvointia luonnon ehdoilla.

– Olemme käyneet hyvää debattia muun muassa keskustalaisten kanssa. Eivät etumme ole ristiriidassa. Olen lähdössä heidän puolueristeilylleenkin lobbaamaan.

Nousun toivossa

Kristillisdemokraattien asiallista siipeä edustava Teija Arvidsson tunnustaa, että hieman turhauttaa, kun kaikki arvelevat vain Päivi Räsäsellä olevan mahdollisuuksia.

– Voihan olla, että saamme täältä läpi kaksi ehdokasta.

Kokoomuksen teltalla Juha Isosuon jättikuva valvoo Sari Raution tekemisiä.

– En usko, että juurikaan kamppailemme samoista äänistä, Rautio väittää.

Hänen mukaansa monet ovat käyneet kysymässä puolueen ennätysmäisen alhaisesta kannatuksesta.

– Se voi vaihdella vaalipiireittäin paljonkin. Tästä noustaan vielä.

Mutta missä lymyili Vasemmistoliitto? Sen vaalianti jäi vielä kokematta. (HäSa)