Kanta-Häme

Hyvää kansainvälistä Älä laihduta -päivää!

Kansainvälistä Älä laihduta -päivää vietetään tänään perjantaina. Syömishäiriöliiton koordinoiman päivän tarkoituksena on herätellä ihmisiä kyseenalaistamaan laihduttamiseen ja painoon liittyviä päähänpinttymiä ja pakkomielteitä.

Ravintoterapeutti Ulla Kärkkäisen mukaan suomalaisessa syömiskulttuurissa on ongelmana se, että siitä on tullut liian suorituskeskeistä.

– Tällä hetkellä sellainen, joka on ollut aina liikunnallinen ja jolla on terve suhtautuminen ruokaan, voi kokea, että on outo ja erilainen. Tulee helposti tunne siitä, pitäisikö minullakin olla joku ruokavalio, kun kaikilla tuntuu olevan?

KÄRKKÄISEN MUKAAN tyytymättömyys omaan kehoon alkaa usein muodostua jo alaluokilla.

– Se, mistä ei kuitenkaan puhuta riittävästi on se, että syömishäiriöitä on lopulta eniten normaalipainoisten aikuisten keskuudessa. Oireilu ei ole niin rajua kuin teini-ikäisillä, mutta siihen ei uskalleta hakea apua. Kun on kolmikymppinen normaalipainoinen, voi tuntua siltä, että kukaan ei ota vakavasti tällaisessa asiassa.

Hoidon hakemisen kynnys on monelle liian korkea.

Kärkkäisen mukaan fitness-villityksen vuoksi joiltain on hämärtynyt käsitys normaalista ruokailusta. Yllättävän moni ajattelee, että on normaalia punnita ruokamääriään ja laskea kaloreita jatkuvasti.

– Se ei ole terveellistä. On hyvä elää terveellisesti ja pitää huolta itsestään. Jos taas ruokailusta tulee rajoite, ja se alkaa häiritä muuta elämää ja siitä nauttimista, se ei ole hyväksi. Ruoka-annosten punnitseminen ei ole normaalia käytöstä.

ONGELMAT RUOKAILUN kanssa alkavat syntyä, jos luo itselleen hirveästi kieltoja, ja kun joustavuus ja vapaus häviävät ruokailusta.

– Tv-ohjelma Fitness-päiväkirjoissa eräs kuvattavista kertoi, että lopetettuaan kisaamisen hän huomasi, että ei ole elänyt, vaan vain suorittanut asioita. Se oli todella tärkeä havainto, ja oli hyvä, että se esitettiin myös televisiossa.

Terveellistä elämää voi viettää myös rennosti.

– Ruokailu ei ole mustavalkoista. Jollekin kakunpalan valitseminen salaatin sijaan voi olla terveellisempi vaihtoehto. Jollekin asia on toisinpäin, sanoo Kärkkäinen.

Päivän lehti

13.8.2020