Kanta-Häme Hämeenlinna

Hyvällä tuurilla murtuma paranee jo kolmessa viikossa - Murtumaa hoidetaan lastalla tai muovilla

Viime keväänä Kanta-Hämeen keskussairaalassa avattu murtumapoliklinikka nopeuttaa hoitoon pääsyä..
Kun ihminen kaatuu, murtaa hän tavallisesti joko ranteen tai nilkan. Erikoistuva lääkäri Miska Laakso auttoi potilasta torstaina murtumapoliklinikalla. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Kun ihminen kaatuu, murtaa hän tavallisesti joko ranteen tai nilkan. Erikoistuva lääkäri Miska Laakso auttoi potilasta torstaina murtumapoliklinikalla. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Ilman leikkausta hoidettavien murtumapotilaiden poliklinikalla Kanta-Hämeen keskussairaalassa hoidetaan 1500 potilasta vuodessa. Potilaista 60 prosenttia on vielä työikäisiä.

– Olin aluksi varma, että valtaosa potilaista on ikäihmisiä, mutta olin väärässä. Tietenkin voi olla, että vanhukset ovat kaatuneet niin pahasti, että heidät pitää leikata. Murtumapoliklinikallahan hoidetaan vain sellaisia murtumia, jotka eivät vaadi leikkausta, keskussairaalan ortopedian ylilääkäri Jussi Laurila sanoo.

Viime keväänä avattu poliklinikka on nopeuttanut ja helpottanut murtumapotilaiden pääsyä hoitoon. Käytännössä potilaat saavat kaiken tarvitsemansa avun yhdeltä luukulta, eikä hoitoon pääsyä tarvitse enää odottaa.

Teiden jäätyminen lisää kiireitä

Murtumapoliklinikan kiireet lisääntyvät heti, kun pakkaset tulevat ja teiden pinta jäätyy. Tavallisimmat liukastumisen aiheuttamat vammat ovat nilkan, olkapään ja ranteen murtumat. Yhden kaatumisen hinnaksi tulee Punaisen Ristin mukaan yhteiskunnalle keskimäärin 6000 euroa, kun kaikki ulkona tapahtuneet liukastumiset maksavat noin 420 miljoonaa euroa.

– Potilaalle murtuma tuli raskaaksi, kun sen hoitaminen tapahtui monessa eri paikassa. Täällä kaikki on keskitetty yhteen ja samaan pisteeseen. Tilanne parani entisestään vuodenvaihteessa, kun murtumapoliklinikka sai fysioterapeutin, Laurila kehaisee.

Nilkka, olkapää tai ranne

Murtumapoliklinikan potilaista suurimmalla osalla on joko nilkan, olkapään tai ranteen murtuma. Röntgenkuvauksen avulla tehdyllä vääntötutkimuksella voidaan selvittää, tarvitaanko nilkkamurtumassa kipsiä vai selvitäänkö kevyellä tukilastalla. Perinteisen kipsin tilalla käytetään yhä useammin eri murtumissa muotoiltavaa ekologista puukuitulastaa tai muovia. Leikkausta tarvitaankin yhä harvemmin nilkkamurtumissa.

– Suuri parannus on siinä, että nilkkamurtumissa ei välttämättä tarvitse pitää kipsiä enää kuutta viikkoa, vaan nyt selvitään välillä kolmessa viikossa tai vain tukilastalla, Laurila kertoo.

Kaatuminen yleisin tapaturma

Kaatuminen on Suomen yleisin tapaturma. Hieman alle 400 000 tapaturmasta 145 000 tapahtuu ulkona.

Kaatumisten kokonaiskustannukset ovat 2,4 miljardia euroa, mutta yhden lonkkamurtuman hoitaminen maksaa jo lähes 20 000 euroa. Jos potilas ei kuntoudu, vaan jää laitoshoitoon, nousevat kustannukset jo yli 47 000 euroon.

Jussi Laurilan mielestä kaatumisista selviää parhaiten maalaisjärjellä. Kunnolliset kengät ovat paikallaan, kun huomaa tien pinnan jäätyneen. Varovaisuuskin on useimmiten poikaa.

– Ennen kaikkea jokaisen kannattaa liikkua. Etenkin ikäihmiset hyötyvät hyvästä lihaskunnosta ja hyvästä tasapainosta, Laurila huomauttaa

Avoinna tiistaina ja torstaina

Tällä hetkellä murtumapoliklinikka on auki tiistaina ja torstaina. Päiviä on vähän pidennetty, mutta useammille aukiolopäiville ei ole Jussi Laurilan ja murtumapoliklinikkaa kehittämässä olleen ortopediaan erikoistuvan lääkärin Laura Kärnän mielestä juuri nyt tarvetta.

– Ehdimme nyt ottaa hyvin vastaan sen 15–20 potilasta päivässä. Sitten kun taas tulee liukasta, voidaan potilasaikoja ihan joustavasti lisätä, Kärnä sanoo. HäSa

Lue myös:

Joulu ja seuraava bussi tulevat ilman kiirehtimistäkin – Vältä liukastumista ja pysy pystyssä

Älynasta ja kitkat purevat pääkallokeleihin

Päivän lehti

21.9.2020

Fingerpori

comic