Kanta-Häme

Hyvältä näyttää Kanta-Hämeessä – Danske Bankin johtajan mielestä asuntojen kohtuulliset hinnat voivat olla etu.

Omaan talouteen ja työpaikan säilymiseen uskotaan.
Danske Bankin johtajan Riikka Laine-Tolosen äidin puoleiset sukujuuret ovat Kanta-Hämeessä ja hän tuntee maakunnan. Kuva: Riku Hasari
Danske Bankin johtajan Riikka Laine-Tolosen äidin puoleiset sukujuuret ovat Kanta-Hämeessä ja hän tuntee maakunnan. Kuva: Riku Hasari

Danske Bankin Suomen vähittäispankin johtajan Riikka Laine-Tolosen mielestä Kanta-Hämeen tilanne näyttää hyvältä. Näin siitäkin huolimatta, että maakunta on viime vuosina menettänyt väestöä ja asuntomarkkinat ovat jakautuneet rajusti.

– 52 prosenttia kantahämäläisistä uskoo, että heidän taloudellinen tilanteensa on nykyistä parempi kymmenen vuoden kuluttua. Kanta-Hämeessä uskotaan keskimääräistä paremmin myös oman työpaikan pysyvyyteen.

Laine-Tolonen arvelee, että vanhojen asuntojen kohtuulliset hinnat ovat lähivuosina jopa maakunnan etu.

– Minulla on myönteinen näkemys alueen kehittymisestä. Sijainti on hyvä ja työllisyys on hyvällä tasolla.

Asuntomarkkinat ovat erittäin rajusti jakautuneet kasvukeskusten ja muun Suomen välillä. Markkinat ovat jakautuneet myös Hämeenlinnan kaltaisten kaupunkien sisällä.

– On tosi tärkeää, että tehdään omilla ehdoilla ja omilla tarpeilla päätös asunnon ostamisesta. On säilytettävä mielenrauha ja mahdollisuus tehdä uusia päätöksiä.

Laine-Tolonen sanoo, ettei asuntoa pidä ostaa luottaen sen arvonnousuun. Ostajien pitäisi varautua siihen, että syystä tai toisesta asunto on myös joskus myytävä. Omassa taloudessa pitäisi olla joustoa.

Laine-Tolonen on huolissaan siitä, että niin useilla kotitalouksilla ainoa omaisuus on oma asunto.

– Kotitalouksilla pitäisi olla muitakin säästöjä kuin oma asunto. Suomalaisten kototalouksien varallisuudesta 66 prosenttia on asunnoissa. Se on iso luku.

– Ihmisillä tulisi olla mahdollisuus liikkua ja elää.

Selvitysten mukaan noin puolet suomalaisista aikuisista aikoo säästää ja noin 60 prosentilla on säästöjä. Pankkien tileillä on kuitenkin 93 miljardia euroja talletuksia, joille maksetaan lähes nollakorkoa.

– Suomalaisten säästäminen ja sijoittaminen on liian vähäistä.

Laine-Tolosen mielestä asenteet ovat kuitenkin muuttumassa ja suomalaisten sijoittaminen on arkipäiväistymässä.

– Uskon, että osaaminen sijoittamisessa ja säästämisessä kasvaa koko ajan. Osakesäästötileistä käyty keskustelu on osaltaan arkipäiväistänyt näitä asioita.

Perinteisesti perhetausta ja varallisuus ovat vaikuttaneet paljon sijoittamiseen.

– Nuoret on vanhempia ihmisiä nohevampia hakemaan tietoa.

Asuntojen hinnat ovat eriytyneet niin voimakkaasti, että joillakin asunnoilla ei ole esimerkiksi pankkirahoituksessa kunnollista vakuusarvoa. Laine-Tolonen sanoo, ettei Danske Bankilla ole nimennyt alueita, joilla asunnoilla ei olisi vakuusarvoa.

– Katsomme aina asiat asiakas- ja tapauskohtaisesti.

Asuntokaupan uusi ilmiö on taloyhtiölainojen nopea kasvu. Uusia asuntoja myydään raskaassa velkalastissa eikä tonttikaan ole välttämättä taloyhtiön oma. Yksityishenkilöillä on nyt taloyhtiölainoja noin 18 miljardia euroa ja ne ovat kasvaneet noin 10 prosenttia vuodessa.

– Taloyhtiölainat eivät ole paha asia. On hyvä, että on vaihtoehtoisia rahoitusmuotoja, sanoo Laine-Tolonen.

Hänen mukaansa pankin on kuitenkin käytävä tarkasti laina-asiakkaan kanssa läpi, mitä asunto todella maksaa ja kuinka paljon asuntoon liittyy velkaa sekä riittääkö maksukyky asumiskustannuksiin. HÄSA

Päivän lehti

3.7.2020