Kanta-Häme

Hyvän vuokralaisen nimmari on nyt haluttu

Sirpa Lith on asunut vuokralla Raatihuoneenkadulla sijaitsevassa yksiössä jo useamman vuoden.

Asumismuoto istuu parhaiten Lithin nykyiseen elämäntilanteeseen. Isoa asuntolainaa hän ei voisi ajatella enää ottavansa.

Sirpa Lith maksaa 40 neliön asunnostaan 619 euron kuukausivuokraa.

Maaliskuussa vuokra tosin nousee 641 euroon. Se sisältää laajakaistan lisäksi vesimaksut.

Lith kiittelee VVO:n maalietua. Uusien asukkaiden on mahdollista valita asuntonsa pinnoille mieleisensä sävyt.

– Lisäksi asunnossa on edullinen takuuvuokra eli 250 euroa. Se maksetaan takaisin, kun on asunut asunnossa kolme vuotta, Lith lisää.

Sirpa Lithin vuokraama asunto on Arava-asunnoistaan tunnetun VVO:n vapaarahoitteinen Lumo-kohde. Yhtiön vuokrauksesta vastaava yksikönjohtaja Pia Jaakola kertoo, että Lumo-konsepti kehitettiin erottamaan vapaarahoitteiset vuokra-asunnot korkotuetuista Arava-kohteista.

VVO:n kohteista kaksi kolmasosaa on vapaarahoitteisia asuntoja.

Vanhoista palveluista tuli koukkuja

VVO on markkinoinut Hämeenlinnassakin sijaitsevia Lumo-kohteitaan korostamalla niihin sisältyviä palveluita – vuokraan sisältyvien vesi- ja laajakaistamaksujen lisäksi uusiin tai peruskorjattuihin kohteisiin tarjotaan muutto- ja asennuspalvelua sekä asukkaiden lemmikit toivotetaan tervetulleiksi taloon.

– Palvelut ovat muutto- ja asennuspalvelua lukuun ottamatta sellaisia, joita meillä on ollut jo pitkään. Palvelut haluttiin Lumo-kohteiden yhteydessä nostaa paremmin esiin. Kilpailu vuokramarkkinoilla kovenee jatkuvasti, ja haluamme tehdä vuokra-asumisen yhä houkuttelevammaksi vaihtoehdoksi mahdollisimman monelle, Jaakola sanoo.

Kun maksuhäiriöiden tiedetään lisääntyneen, on kilpailu maksukykyisistä ja luotettavista vuokralaisista kiristynyt entisestään.

Jaakolan mukaan Lumo-kohteinen vuokrat ovat lähellä muuta kaupungin vuokratasoa.

– Vertailla voi lähinnä vesimaksua, sillä muut hintaan kuuluvat palvelut ovat lähinnä arvostusasioita, hän sanoo.

Mikä tahansa ei enää kelpaa

Realia Asuntovuokrauksessa työskentelevä vuokravälittäjä, LKV Heli Tamminen on työssään nähnyt, että vuokralaisten kriteerit ovat viime vuosien mittaan kiristyneet.

– Vuokralaiset hakevat selkeästi hyvää asumisen tasoa. 2000-luvun alussa nuorilla vuokralaisilla ei ollut paljon sananvaltaa siinä, millainen asunnon kunto oli. Nyt sellainen ei mene läpi. Vuokranantajien kannattaisi miettiä asuntoaan niin, että mitä paremmassa kunnossa asunto on, sitä paremman vuokralaisen siihen saa.

Tamminen myöntää kilpailun hyvistä vuokralaisista kiristyneen, joskaan erityisiin kikkoihin ei vielä hänen mukaansa ole tarvinnut turvautua.

– Hyvät vuokralaiset täytyy saada mahdollisimman pian kirjoittamaan nimensä papereihin, etteivät he karkaa. Hyvillä vuokralaisilla on valinnanvaraa, he melkein pääsevät valitsemaan mieleisensä. Tämä pätee erityisesti yksiöiden kohdalla, missä tarjontaa on liian vähän kysyntään nähden, Tamminen kertoo.

Halvasta 250 euron vuokravakuudesta Tammisella on kokemusta, sillä tällaista tarjotaan Realian välittämissä Saton vuokra-asunnoissa sekä asuntomessualueella olevissa Kunta-asuntojen luhtitaloissa.

– Onhan se asukkaalle iso etu. Tietysti, jos luottohäiriöissä on ongelmia, voidaan vuokravakuutta miettiä tapauskohtaisesti ja esimerkiksi vaatia häneltä kuukauden vakuus, Tamminen sanoo.

Tasapuolista kohtelua

Kauppakeskus Goodmanin kylkeen viime vuonna valmistuneen ja NCC:n rakentaman vuokratalon täyttämisessä ei tarvinnut turvautua erikoiskikkoihin.

– Netti tarjotaan vuokraan sisältyvänä, mutta niin se tahtoo olla uudemmissa asunnoissa aina. Vesimaksuista olen vähän sitä mieltä, että vuokralaiset ajattelevat kokonaisvuokraa. Joko vesimaksu peritään vuokran yhteydessä tai peritään sen päälle, sanoo asuntoliiketoiminnan johtaja Risto Mustaniemi Newsec Asset management oy:stä.

Yhtiö välittää Tullintupana tunnetun kerrostalon kaikkia 61 asuntoa. Mustaniemi sanoo talon täyttyneen nopeasti.

– Vanhemmat kohteet ovat vaikeampia, mutta uudet tahtovat mennä saman tien, hän sanoo.

Newsecilla on vuokrakohteita ympäri maata. Missään ei hänen mukaansa ole jouduttu turvautumaan erityisiin kampanjoihin, vaikka kyseessä olisi vanhempikin kohde.

– Rahastot ovat aika kärsivällisiä. Markkinat tasaantuvat, kun talot ovat valmiina. Se olisi tavallaan väärin myös vanhoja vuokralaisia kohtaan, jos uusille tarjottaisiin jotain hyvin erityistä. (HäSa)