Kanta-Häme

Hyväntekeväisyyttä omissa nurkissa

Luottamustoimesta ei noin vain lähdetä.

Tämä kristallisoitui hiljalleen Päivi Maliselle, joka lupautui jatkamaan Vuorentaan koulun vanhempainyhdistyksen rahastonhoitajana, vaikka omista lapsista viimeinenkin on jo siirtynyt yläkoulun puolelle.

Pahoillaan Malinen ei tilanteesta suinkaan ole, vaan sanoo, että vastuusta ja hiljaisesta tiedosta kannattaa hiljalleen hivuttautua irti. Ennen rahastonhoitajaksi siirtymistään Malinen toimi useamman vuoden yhdistyksen puheenjohtajana.

– Itse pidän vanhempainyhdistystoimintaa erinomaisena keinona tehdä hyväntekeväisyyttä. Työn tulokset näkee heti ja myös sen, mihin rahaa on laitettu.

Vuorentaan koulun vanhempainyhdistyksen toimintaa Malinen luonnehtii hyvin käytännönläheiseksi. Yhdistys on kerännyt varoja myyjäisillä ja jäsenmaksuilla, ja rahalla on avustettu koulua esimerkiksi maksamalla linja-autokuljetuksia jäähallille, uimahallille tai museoihin. Tämän lisäksi yhdistys on tukenut kuudesluokkalaisten luokkaretkiä.

– Suurin hanke oli, kun muutama vuosi sitten haimme Linnanseutu-hankerahaa ja hankimme sillä koulun pihapiiriin ison motoriikkaradan. Sittemmin sen viereen hankittiin vielä linnunpesäkeinu. Pihaliikuntavälineet ovat siitä erinomaisia, että ne ovat myös muiden alueen asukkaiden käytössä, hän sanoo.

Into hiipuu yläkouluun siirryttäessä

Suomen Vanhempainliiton tilastoista selviää, että Hämeenlinnassa toimii kaikkiaan 25 vanhempainyhdistystä. Yhdistyksillä on oma seudullinen kokoajansa, Hämeenlinnan Seudun Vanhempainyhdistys ry (HSVY), nimeltään.

HSVY:n puheenjohtajan Päivi Veikkolan mukaan valtaosa vanhempainyhdistyksistä toimii alakoulujen puolella. Muutamia on syntynyt viime aikoina päiväkotien yhteyteen. Hän rohkaisee vanhempia olemaan aktiivisia – myös yläkoulujen puolella.

– Mukaan saa mennä ja pitääkin mennä, vaikka yläkouluikäinen kuinka vinkuisi, että noloa, noloa ja ettei siellä muidenkaan vanhemmat käy. Pohjimmiltaan jokainen lapsi varmasti tykkää siitä, että vanhemmat ovat hänestä kiinnostuneita.

Oman yhdistyksensä roolin Veikkola näkee lähinnä yhteydenpitäjänä kaupungin ja virkamiesten suuntaan. Isoimpana saavutuksena hän pitää Hämeenlinnan koulujen kalentereihin saatua ja syyskuussa vietettävää Kodin ja koulun päivää. Aloite päivän viettämisestä tuli vanhemmilta.

– Kosteusvaurio-ongelmiin liittyen emme ole lähteneet ottamaan kantaa, sillä nämä ovat yksittäisten koulujen asioita, Veikkola perustelee.

Vastuunottajiksi ei ole tungosta

Lammilla sijaitsevan Konnarin koulun vanhempainyhdistys on järjestänyt muun muassa erilaisia liikuntatapahtumia sekä luentoja. Ajankohtaista tällä hetkellä on puheenjohtaja Jouni Hämäläisen mukaan piha-alueen saaminen turvalliseksi sekä leikkivälineiden uusiminen.

– Muutosta haluamme siten, että kaupungin johto ottaisi ehdottamamme asiat käsittelyyn ja veisi niitä eteenpäin, Hämäläinen sanoo.

Kun Pekka Verho aloitti muutama vuosi sitten Alvettulan koulunvanhempainyhdistyksen puheenjohtajana, oli toiveissa, että varainkeruun rinnalle saataisiin tapahtumien järjestämistä. Tämä toive on toteutunut.

– Keskeisin tapahtuma on Toukomarkkinat jonka järjestämme yhteistyössä koulun kanssa toukokuun alussa. Lisäksi organisoimme erilaisia tuotemyyntejä eli varainkeruuta, jolla rahoitamme muun muassa koululaisten retkiä. Olemme myös tukeneet koulun kerhotoimintaa, Verho luettelee.

Arki rullaa radallaan, joskin Verho myöntää, että huoli koulun jatkuvuudesta on toki jokapäiväistä.

Sekä Hämäläinen, Malinen että Verho näkevät vanhempainyhdistyksen roolin linkkinä koulun ja perheiden välillä.

Kaikki ovat tietoisia siitä, että vastuunottajiksi ei ole varsinaista tungosta, tapahtumiin sen sijaan osallistutaan innokkaasti.

– Aika moni pelkää tulla vuosikokoukseen, jossa myös uudet jäsenet valitaan, hän sanoo, Malinen miettii. (HäSa)