fbpx
Kanta-Häme

Hyvinkäällä räjähti, hyppyrimäki romahti. Katso video!

Purkutuomion saaneen Sveitsin hyppyrimäen tarina päättyi kahteen räjähdykseen ja rojahdukseen maan tasalle kello kymmeneltä perjantaiaamuna. 
 
Ennen räjäytystä mäen kantavia rakenteita oli heikennetty sahaamalla. Itse räjäytys tehtiin runkoon porattuihin reikiin upotetuilla räjähdyspanoksilla.
 
– Kaatui kasaan juuri niin kuin pitikin, arvioi Hyvinkään kaupungin tekniikan ja ympäristön toimialajohtaja Jyrki Mattila heti räjähdyksen jälkeen.
 
“Ei mikään iloinen tapahtuma”
Vuonna 1954 rakennettu puumäki sai purkutuomion pari vuotta sitten. Mäestä hypättiin viimeksi lähes 20 vuotta sitten. Sitä pidettiin liian vaarallisena säilytettäväksi, ja kunnostaminen esimerkiksi näköalapaikaksi olisi ollut kaupungin näkökulmasta liian kallista.
 
– Eihän tämä mikään iloinen tapahtuma ollut, rakenne oli vain tullut elinkaarensa päähän, Mattila perustelee räjäytystä.
 
Puu- ja metallijätteen siivoaminen ja kuljettaminen Ekokemille jatkokäsittelyyn kestää arviolta kaksi viikkoa.
 
Mäen räjäytyksestä vastasi Satakunnan pioneeripataljoona Porin prikaatista.
 
– Räjäytystehtäviä tulee hyvin satunnaisesti, joten tämä oli varsin hyvää harjoitusta kantahenkilökunnalle ja varusmiehille, kapteeni Matti Tarkkanen kertoi.
 
Salaisuus ei pysynyt sisäpiirissä
Hyppyrimäen räjäytyksen ajankohdan piti olla tarkoin varjeltu salaisuus, mutta tieto oli päässyt vuotamaan viranomaisten ja kaupungin työntekijöiden ulkopuolelle. Räjäytystä seurasi paikan päällä muutaman kymmenen henkilöä, myös lukuisia mäen viimeiset hetket tallentanutta harrastajakuvaajaa.
 
– Kuulin räjäytyksestä hyvissä ajoin etukäteen itse kaupunginjohtajalta, paljasti eräs pamausta seuraamaan saapunut iäkäs herrasmies. (HäSa)
 
 
Lue lisää Hyvinkään hyppyrimäestä ja sekä Hämeenlinnan Ahveniston hyppyrimäen tulevaisuudensuunnitelmista sunnuntain Hämeen Sanomista.
 
 
 

Menot