fbpx
Kanta-Häme

Hyvinvoinnin kauppiaat

Hyvinvointi on erinomaista kauppatavaraa. Kauppatilanteessa henkilö luovuttaa vastuun esimerkiksi valmennuksestaan personal trainerille tai niskajuminsa hierojan ratkaistavaksi.

Alalla toimitaan kymmenillä erilaisilla nimikkeillä, joista jokaisella on erilainen työnkuva ja koulutustausta. Kouluttautua voi sekä julkisissa oppilaitoksissa että yksityisen kouluttajan kautta.

Osa nimikkeistä nauttii nimikesuojaa, eli vain tietyntasoisen koulutuksen läpäissyt henkilö voi käyttää nimikettä. Tällaisia nimikkeitä ovat esimerkiksi yliopistokoulutuksen saanut ravitsemusterapeutti ja ammattikorkeakoulusta valmistunut fysioterapeutti.

Laillistettuja terapeutteja ovat myös puheterapeutti ja toimintaterapeutti. Samoin psyko- ja jalkaterapeutit ovat nimikesuojattuja.

Itsenäistä terapeutti-sanaa ei kuitenkaan ole nimikesuojattu. Kuka tahansa voi siis periaatteessa kutsua itseään terapeutiksi.

Huomaa, että yliopistokoulutuksen saanut ravitsemusterapeutti on eri asia kuin yksityisestä koulusta valmistunut ravintoterapeutti.

NIMIKEVIIDAKOSSA seikkailevan tuskaa ei helpota, ettei ammattinimike välttämättä ole laadun tae.

Moni fysioterapeutti on erinomainen hieroja, vaikka fysioterapeutin koulutus ei kouluta hierojaksi. Fysioterapeutit tietävät ihmisen anatomian, ja moni yksityisyrittäjänä toimiva fysioterapeutti tekeekin hierontoja.

Hierojaksi taas voi kutsua itseään kuka tahansa. Yleensä hierojakoulun käyneet henkilöt käyttävätkin termiä koulutettu hieroja tai urheiluhieroja.

PERSONAL TRAINER on henkilökohtainen valmentaja, jonka kanssa asiakas sopii valmennuksen tavoitteista ja keinoista.

Personal trainereilla on erilaisia lisenssejä ja sertifikaatteja riippuen siitä, missä he ovat suorittaneet koulutuksen.

Esimerkiksi sekä personal trainereita että ravintovalmentajia kouluttavan Trainer4You-yrityksen personal trainer -koulutus perustuu liikunta-alan eurooppalaisen kattojärjestön EuropeActiven asettamiin standardeihin.

Moni personal trainer kouluttautuu myös ravintovalmentajaksi laajentaakseen osaamistaan.

– Ravintovalmentajat ohjaavat tarvittaessa liian haastavat tapaukset laillistetulle ravintoterapeutille, samoin kuin personal trainerit ohjaavat asiakkaan esimerkiksi lääkärille tai fysioterapeutille tarpeen vaatiessa, Trainer4You:n verkostojohtaja Heli Männistö sanoo.

Anna Ruohonen

Menot