Kanta-Häme

Hyvinvointia yritetään edistää taiteella ja kulttuurilla – Kenen vastuulla on järjestäminen ja rahoittaminen?

Taiteilijat pohtivat, miten ihmisen osallisuus saataisiin toteutettua yhteiskunnassa esimerkiksi sosiaali- ja kulttuurialan yhteistyönä.
Kalevi Helvetti (Pertti Kurikka) ja läänintaiteilija Arttu Haapalainen puhuivat perjantaina Hamkissa taiteen hyvinvointivaikutuksista sosiaali- ja terveysalalla.

Kohtaa pelkosi! Meni syteen tai soteen!

Näin kannustaa outsider-taiteilija Kalevi Helvetti, joka on Pertti Kurikan nimipäivistä tutun kitaristin Pertti Kurikan alter ego.

Soten suhteen kaikki ovat vähän ulkopuolisia. Kukaan ei vielä tiedä, mitä sote- ja maakuntauudistuksessa on luvassa – ja se pelottaa.

– Luurankokin on pelottava. Ei sitä tarvitse pelätä, sillä meidän kaikkien sisällä on sellainen. Se on täysin luonnollinen juttu, Kalevi Helvetti toteaa.

Tietämättömyys aiheuttaa pelkoa, jota ruokkii ihmisen oma mielikuvitus. Outsider-taiteilijat ovat usein ”ulkopuolisia”, ihmisiä, joilla on aikaa pohtia asioita omissa oloissaan ja taiteessaan.

Sote-uudistusta sorvattaessa yksi tärkeistä kysymyksistä on, miten ihminen saataisiin osallistumaan yhteiskunnallisiin asioihin sosiaali- ja kulttuurialan yhteistyönä.

– Päämääränähän on yksinäisyyden vähentäminen. On tärkeää, että kulttuuri löytäisi tiensä myös niiden luo, joiden on itse vaikea päästä kulttuurin äärelle, toteaa Taiteen edistämiskeskuksen läänintaitelija Arttu Haapalainen.

Kulttuurin sekä sosiaali- ja terveysalan yhteistyön malliesimerkki on Tampere, jossa prosenttitaiteessa on onnistuttu yhteistyöllä. Rahoitusmallissa noin prosentti rakentamisen kustannuksista sijoitetaan taiteeseen.

Haapalaisen mukaan prosenttitaideajatusta on viety yhä pidemmälle muun muassa ideakilpailuilla. Myös yksityinen sektori on aktivoitunut. Esimerkiksi Tampereen senioripalvelut oy on palkannut yhteisötaiteilijan, joka kiertää yrityksen vanhusyksiköissä.

Ministeriön kärkihankkeessa on kyse siitä, että taiteen ja kulttuurin saavutettavuudella yritetään edistää taiteen hyvinvointivaikutuksia.

– Osastoilla on syntynyt esimerkiksi musikaaleja yhdessä taitelijan, henkilökunnan ja asukkaiden kanssa. Ideana on yksinäisyyden torjuminen ja osallistuminen.

Tosin vielä rahoitus on projektiluonteisen hankerahoituksen ja EU-tukien varassa.

– Prosenttiperiaatetta olisi syytä laajentaa. Ihmiset tarvitsevat hoitoa myös sielulle ja mielelle. Ongelmana on ollut se, että kenelle kuuluu vastuu kulttuurihyvinvoinnin järjestämisestä ja rahoittamisesta, Haapalainen sanoo.

Oman kortensa kekoon Pertti Kurikka kantaa pitämällä Kalevi Helvetin työpajoja. Hän luotsaa Sekotavarakauppa ja galleria Pertin valintaa, jossa myydään ja esitellään outsider-taitelijoiden tuotantoa.

Pertin valinnan tarkoituksena on edistää moniäänisyyttä ja osallisuutta.

Kurikka ja Haapalainen olivat perjantaina puhumassa Visamäessä Hämeen ammattikoreakoulussa pidetyssä Paras mahdollinen+ -seminaarisarjan avaustapahtumassa. HäSa