Kanta-Häme

Hyvinvointikeskus keskelle Iittalaa, jos mahdollista

Paikka ei ole vielä ihan selvillä, mutta Iittalan keskustaan se tulee, lupasi tilaajajohtaja Jukka Lindberg kalvolalaisille keskiviikkoiltana.

Kysymys on Iittalan hyvinvointikeskuksesta, jolle yllättäen järjestyikin Aran (Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus) rahoitus.

Tähän lupaukseen iittalalaiset olivat tyytyväisiä, sillä esimerkiksi Erkki Lamminpää ja Leena Lampimäki olivat kuulleet huhuja, että hyvinvointikeskus saattaa tulla johonkin ihan muuallekin kuin Iittalaan.

– Tässä keskustassahan sitä on soviteltu kahteen paikkaan – entisen kunnantalon tuntumaan ja toisaalta S-marketin lähettyville. Jälkimmäisellä tontilla taitaa tosin olla niin paljon omistajia, että tuleeko kauppoja, Lamminpää epäili.

Tilaajajohtaja Jukka Lindberg ei halunnut ottaa paikkaan vielä kantaa.

– Se asia on nyt herkässä vaiheessa. Mutta rollaattorimatkan päähän kaupoista se tulee.

Joku yleisöstä ehdotti, että Lindbergille pitää äkkiä hommata rollaattori, jotta hän ymmärtää, millaisesta matkasta on kyse.

Hoiva tulee tykö

Lindberg ja ikäihmisten lautakunnan puheenjohtaja Kaija-Leena Savijoki kiittelivät vuolaasti hyvinvointikeskuksen projektipäällikköä Katariina Välikangasta, joka puhui Aran ympäri.

Rahoituspäätös oli jo hylätty, mutta Iittalan hanke oli niin monipuolinen ja kansallisestikin uudenlainen monen sukupolven hyvinvointikeskus, että lopulta rahoitus kuitenkin irtosi.

Iittalalaiset ovat jo useissa tilaisuuksissa päässeet ideoimaan sitä, mitä uudelta keskukselta haluavat.

Savijoki muistutti, että ajattelu on kääntynyt päälaelleen siitä, mitä vielä muutama vuosikymmen sitten pidettiin hyvänä vanhustenhuoltona.

– Nyt tavoitteena on se, ettei iäkäs ihminen joutuisi muuttamaan sitä myötä, kun kunto heikkenee ja palveluja tarvitaan lisää. Hyvinvointikeskuksessa hoivan pitäisi tulla hänen luokseen.

Kaksio suosituin

Keskuksen rakennuttaa Vanhusten asuntosäätiö, joka on kartoittanut kyselyllä, mitä kalvolalaiset ikäihmiset haluavat.

Vastaajista suurin osa asuu tällä hetkellä omakotitalossa. Yli puolet 155 vastaajasta kertoi harkitsevansa muuttoa lähitulevaisuudessa.

Muuttoa harkinneista 83 prosenttia haluaisi löytää asunnon Iittalan keskustasta. Muutamat miettivät myös kantakaupunkia.

Ihanneasunto olisi kaksi huonetta ja tupakeittiö, jossa vuokra olisi alle 600 euroa. Tosin puolet muuttoa harkitsevista olisi valmis ostamaan myös omistusasunnon.

Hyvinvointikeskuksessa pitäisi monen vastaajan mielestä olla myös uima-allas. Se toisi sinne lapsia ja nuoriakin.

Vielä tärkeämpää vastaajien mielestä on yhteinen muunneltava tila, jossa voisi olla niin harrastustoimintaa kuin vaikkapa juhliakin.

Jukka Lindberg sanoo, että paikka on päätettävä kesän kuluessa.

Tavallisten yksiöiden ja kaksioiden lisäksi suunnitelmissa on myös pieniä ryhmäasuntoja esimerkiksi muistisairaille.

Kaikkein optimistisimman vision mukaan rakentaminenkin voisi alkaa jo tämän vuoden puolella. Valmistumiseen menee vähintäänkin vuosi. (HäSa)

 

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic