Kanta-Häme

Hyvinvointikeskus nousee S-marketin naapuriin

Iittalan hyvinvointikeskus rakennettaneen keskelle taajamaa, Fiskarsin vuokratontille S-marketin viereen.

Kaavoituksen etenemisestä riippuu, päästäänkö rakentaminen aloittamaan jo tämän vuoden puolella. Koivurinteen vanhainkodin toiminta voi siirtyä hyvinvointikeskukseen aikaisintaan vuonna 2016.

Fiskarsin kanssa solmittu sopimus Iittalan kehittämisestä on parhaillaan lausuntokierroksella ja tulossa Hämeenlinnan kaupunginhallituksen huhtikuun kokouksen hyväksyttäväksi, kertoo hanketta koordinoiva projektipäällikkö Katariina Välikangas.

Vanhusten asuntosäätiö päättää huhtikuussa omalta osaltaan tontin vuokraamisesta asumiseen ja hyvinvointikeskukselle.

Eläkeliitto pelkää hintaa

Eläkeliiton Kalvolan yhdistys on kritisoinut vahvasti tonttivalintaa, jonka pelkää tulevan Hämeenlinnalle kalliiksi ja näkyvän myös kohtuuttomiin nousevina asumiskuluina. Yhdistys haluaisi hyvinvointikeskuksen sadan metrin päähän, kaupungin omistamalle vanhan päiväkodin tontille.

– Fiskarsin tontti jäi jäljelle tutkittujen kuuden tontin joukosta. Kysymys ei ole yksinomaan hyvinvointikeskuksen sijoittamisesta vaan koko Iittalan keskustan maankäytön suunnittelusta, kertoo tilaajajohtaja Jukka Lindberg Hämeenlinnan kaupungista.

Lindberg muistuttaa, että hyvintointikeskuksen tontti ei ole ilmainen kaupungin maalle kaavoittamallakaan.

Tavoitteena on kehittää keskustasta elävä ja toimiva niin asumisen kuin elinkeinoelämän kannalta. Hyvinvointikeskuksen sijoittaminen tukee Iittalan toimintojen kehittämistä.

Eläkeliiton Kalvolan yhdistyksen puheenjohtaja Olavi Elo epäilee, että lasitehtaan naapurissa asumista haittaavat sekä tehtaan melu että mänkilaitoksen päästöt. Molempien haittoja pystytään Katariina Välikankaan mukaan vähentämään rakennusteknisin keinoin.

Vanhusten asuntosäätiön hallituksen jäsen Reijo Saksa vakuuttaa, ettei Fiskarsin kanssa tehty vuokrasopimus tule nostamaan asumiskustannuksia.

– Ara määrittää tarkkaan sopimuksen vuokratason. Vuokrasopimus on solmittu 50 vuodeksi.

Asuntosäätiö on saanut Aralta Iittalan hyvinvointikeskuksen 10,5 miljoonan euron kustannuksiin 1,9 miljoonaa euroa avustusta sekä neljän miljoonan euron korkotukilainan. Asuntosäätiö toimii hankkeen rakennuttajana ja Hämeenlinnan omistama Linnan kiinteistökehitys oy rakentajana.

Uusi asumisen malli

Hyvinvointikeskuksen ympärille on luotu täysin uusi toimintamalli, josta on järjestetty Iittalassa useita tiedotustilaisuuksia kuntalaisille. Mallia suunnittelemassa ovat olleet mukana niin kaavoittajat, vanhuspalvelujen työntekijät, elinkeinoelämä, kansalaisjärjestöt ja jopa lapset ja nuoret.

– Ajatus on, että ihmisten ikääntyessä asuminen joustaa ja palvelut liikkuvat asukkaiden luo, Katariina Välikangas korostaa.

Liikkeelle lähdetään rakentamalla hyvinvointikeskus, jossa on tehostetun asumispalvelujen yksikkö. Keskuksessa on ravintola, erilaisia palveluja kuten fysikaalista hoitoa, kampaaja, jalkahoitaja ja kuntosali sekä tilaa harrastuksille.

Hyvinvointikeskuksen ympärille taajaman keskustaan Vanhusten asuntosäätiö rakentaa vähitellen vuokra- ja omistusasuntoja. (HäSa)