Kanta-Häme

Hyvinvointiohjaaja Janakkalan nuorten tueksi

Janakkalan sivistyslautakunta ehdottaa nuorten hyvinvointiohjaajan palkkaamista ensi syksystä alkaen. Kuva: Terho Aalto=TA
Janakkalan sivistyslautakunta ehdottaa nuorten hyvinvointiohjaajan palkkaamista ensi syksystä alkaen. Kuva: Terho Aalto=TA

Kaikilla Janakkala nuorilla ei mene hyvin. Ongelmat näkyvät myös ulospäin esimerkiksi nahisteluna ja huonona käytöksenä.

Ratkaisuksi esitetään nuorten hyvinvointiohjaajan palkkaamista jo ensi syksystä alkaen. Asia oli eilen sivistyslautakunnan käsittelyssä, joka päätti tehdä asiasta esityksen kunnanhallitukselle. Asia menee valtuuston päätettäväksi kesäkuussa.

Nuorisopalvelupäällikkö Sanna Laine sanoo, että nuorisotyön resurssit kunnassa ovat nykyään melko niukat verrattuna moneen muuhun kuntaan. Kunnassa on hänen lisäkseen kaksi nuoriso-ohjaajaa.

– Suurin osa nuorista voi hyvin niin Janakkalassa kuin muuallakin. Mutta sitten on niitä nuoria, joiden elämänhallinta on hukassa.

Osa nuorista tarvitsee entistä enemmän tukea. Joidenkin nuorten elämä on pirstaloitunut, ja nuorilta puuttuu kyky kohdata elämän vastoinkäymisiä.

– Nuorilla voi olla mielenterveysongelmia, ja itsetuhoinen käyttäytyminen on lisääntynyt, Laine kertoo.

Osa nuorista liikkuu tietyissä porukoissa, ja sitten nämä ryhmät voivat nahistella keskenään. Jonkin verran huono käytös on Janakkalassa kohdistunut myös muihin kuin nuoriin.

Laineen mukaan nuoret tarvitsevat eväitä elämän kriisejä varten.

– Nuoren elämän voi kriisiyttää vaikka se, että hän ei pääse opinnoissaan seuraavalle asteelle tai ettei elämä ylipäänsä etene niin kuin hän on itse sen ajatellut.

Tervakosken taajaman nuorten ongelmia on puitu julkisuudessa aiemminkin, mutta vastaavia ongelmia on Laineen mukaan ilmennyt myös Turengissa.

– Mutta etenkin Tervakoskella on ollut ikäviä onnettomuuksia, jotka ovat osaltaan vaikuttaneet nuoriin, Laine kertoo.

Mutta miksi haetaan hyvinvointiohjaajaa eikä yksinkertaisesti nuoriso-ohjaajaa?

– Tarvitsisimme työntekijän, joka voisi ennaltaehkäistä nuorten ongelmia. Kyseessä voi olla yhteisöpedagogin, sosionomin tai nuoriso-ohjaajan koulutuksen saanut, kokenut henkilö.

Lisäksi sivistyslautakunta päätti esittää akuuttirahaa nuorisotyötä varten, ja sitäkin jo tälle vuodelle. Tällä rahalla nuorisotyö voisi kouluttautua kriisejä varten ja tarvittaessa ostaa kriisityön asiantuntijapalveluja.

Näin nuorisotoimi tarvitsisi lisärahaa tälle vuodelle yhteensä 25 000 euroa.

Nuorten ongelmat olivat esillä kunnallisessa päätöksenteossa jo aikaisemmin tänä vuonna, kun Janakkalan kunnanhallitus päätti esittää Hämeen poliisille, että tämä aloittaisi lähipoliisitoiminnan muun muassa Tervakoskella.

– Ehdotukseemme on tullut vastaus, jonka mukaan lähipoliisia perusteta, mutta poliisissakin ollaan kehittelemässä jonkinlaista mallia nuorten tilanteen takia, Sanna Laine kertoo. HÄSA

Päivän lehti

12.7.2020