Kanta-Häme

Hyvittääkö Sonera kaapeliasiakkaidensa paperilaskuja?

Hämeenlinnan kaapelitelevisioverkko siirtyi viime syksynä AinaComilta Soneralle. Nyt monet asiakkaat ovat saaneet entisen sähköisen laskun sijaan paperisen laskun, josta veloitetaan vielä 2,90 euron lisämaksu. Asiakas ei voi valita ilmaista sähköistä laskutusta ennen kuin hän on vastaanottanut ensimmäisen maksullisen paperilaskun.

Hyvittääkö Sonera automaattisesti asiakkailleen tuon ensimmäisen laskun hinnan, vai joutuuko asiakas pyytämään sitä itse, TeliaSoneran kuluttajatuotteiden johtaja Markus Lahtinen?

– Ensimmäiset Soneran järjestelmistä lähetyt laskut olivat maksuttomia kaikille. Koska asiakkaille lähtee laskuja kuitenkin eri aikoihin, niin maksuttomuutta ei jatkettu kuin parin ensimmäisen laskutuskuukauden ajan. Kaapelikortin tilaaja, jolla ei ole maksullista kanavapakettia, saa ensimmäisen laskunsa vasta nyt. Tällaisessa tapauksessa asiakkaan täytyy itse pyytää laskuhyvitystä paperilaskun hinnasta.

Kaapeli-tv:n perusmaksu omakotitalolle oli AinaComilla noin 75 euroa vuodessa ja Sonera nosti sen noin 80 euroon. Soneran hinnaston mukaan maksu olisi yli 143 euroa vuodessa. Jatkuuko ”alennus” myös tulevina vuosina, vai täytyykö asiakkaiden varautua perusmaksun kaksinkertaistumiseen?

– Soneralla on alueellisia hinnastoja ja tuo mainittu hinta on Soneran hinnastohinta. Hämeenlinnan hintaan tehtiin hinnankorotus, joka perustuu tuotantokustannusten nousuun. Hinnat määräytyvät normaalin markkinatilanteen mukaan.

Jos perusmaksu lähes tuplaantuu, saako asiakas irtisanoa sopimuksensa?

– Aina kun sopimuksessa tapahtuu yksipuoleinen muutos, on asiakkaalla oikeus irtisanoa sopimuksensa.

Kaapelikortin perusmaksu nousi, mutta sillä saatava kanavamäärä putosi, kun BBC World ja CNN siirtyivät maksupaketteihin. Miksi asiakkaan on maksettava enemmän vähemmästä?

– Kaapelikortin hinta nousi noin 40 sentillä 2,90 euroon kuukaudessa. Uutena kortille tuli FOX HD sekä Ainalla peruskanavana ollut Nelonen HD. Kortin hinta ja sen sisältämät kanavat ovat jokaisella kaapelioperaattorilla erilaiset. Ne perustuvat kanavista tehtyihin sopimuksiin ja myös hinta on näistä riippuvainen. (HäSa)

AinaCom ja Hämeen Sanomat ovat osa Aina Group -konsernia.