Kanta-Häme

Hyytyneet autot työllistävät

Forssalaisen Hinauspalvelu Vikmanin yrittäjä Ari Vikman kertoo vuoden alkaneen työntäyteisesti.

– Kovat pakkaset lisäävät aina ajoja. Kylmillä säillä ajoja kertyy päivän aikana helposti jopa kahdeksan, kun vuoden mittaan tehtäviä tulee keskimäärin neljä päivässä, Vikman toteaa.

Forssalaisyrityksellä on käytössä viisi hinausautoa.

– Hoidan ajot yhdessä veljeni kanssa, ja kiireisinä aikoina myös poikani on tarvittaessa apuna. Tällä miehityksellä olemme pärjänneet hyvin.

Hinausyritys auttaa autoilijoita noin viidenkymmenen kilometrin säteellä.

– Välillä viemme autoja myös suuriin kaupunkeihin korjattavaksi, mikäli tarvitaan merkkikorjaamoa, Ari Vikman kertoo.

Kolarien osuus Vikmanin työtehtävistä on kahdenkymmenen prosentin luokkaa.

– Ne tosin vievät myös eniten aikaa varsinkin rekkojen ulosajojen osalta. Rekan nostamisessa takaisin tielle kuluu helposti useita tunteja.

Mikäli ulosajo on tapahtunut vähäliikenteisellä tieosuudella eikä henkilövahinkoja ole tapahtunut, liikenteenohjausta ei välttämättä järjestetä. Tuolloin hinauspalvelun työntekijällä on hyvä olla silmät selässäkin.

– Kaikenlaista tässä työssä näkee, ja välillä olen ihmetellyt kolaripaikoilla, miten vähillä vammoilla ihmiset voivat selviytyä onnettomuudesta, jossa auto menee täysin romuksi.

Autojen käyntiviat työllistävät Hinauspalvelu Vikmania eniten.

– Tavallisesti kotipihalta päästään lähtemään, mutta sitten se auto hyytyy reissun päällä, Ari Vikman toteaa.

Jääkylmillä talvikeleillä Vikman kehottaakin autoilijoita huolehtimaan siitä, että autossa on riittävästi pakkasen kestävää polttoainetta.

– Ja moottori kannattaa esilämmittää, joskaan se ei vielä takaa sitä, että akku kestää. Nykyiset akut saattavat hajota yhtäkkiä eivätkä välttämättä varoita etukäteen. Akun iän ja kuormituksen keston näkee parhaiten mittaamalla.

Talvikeleillä ongelmia saattaa aiheuttaa myös se, että autoissa on nykyään runsaasti sähköisiä varusteita.

–  Penkinlämmitin on kiva olla olemassa, mutta kovilla pakkasilla mukavuustoiminnot kannattaa säätää pienemmälle, jotta akku ei kuormitu liikaa. HäSa

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic