Kanta-Häme

Iäkkäät haluavat elämän keskelle asumaan

Ihmiset pysyvät yksilöinä, vaikka he ikääntyvät. Heillä on erilaisia asumis- ja palvelutarpeita, mutta vaihtoehtoja asumiseen ei ole kehitetty riittävästi.

Hämeenlinnan vanhusneuvoston puheenjohtaja Ossi Lapisto on useiden muiden aktiivien kanssa lähtenyt mukaan Hämeen liiton työhön tulevaisuuden asumisratkaisujen kehittämiseksi.

– Työhön pitäisi innostaa kaikki asumisen kanssa tekemisissä olevat. Pitäisi esimerkiksi istua samaan pöytään kaavoittajien, grynderien ja pankkien kanssa, Lapisto pohtii.

Keskustelua tulee käydä esimerkiksi rahoituksen vaihtoehtoehdoista rakentamisessa.

– Että löytyisi jotain muutakin kuin käänteinen asuntolaina sekä suunnittelussa haasteellisempia, iäkkäitä ihmisiä palvelevia ratkaisuja.

Kaikki, joilla on iäkkäitä läheisiä, tuntevat vanhuksen usein toteutuvan hoivapolun.

Ensin muutetaan omakotitalosta pienempään asuntoon keskustaan. Sittemmin toisen puolison, useimmiten miehen, toimintakyky heikkenee ja vaimo hoitaa häntä, kunnes itsekin sairastuu.

Mies joutuu tehostettuun palveluasumiseen. Sen hoitomaksuun menee lähes koko eläke.

Miehen kuoltua leski sinnittelee kotona enemmän tai vähemmän avustettuna. Viimeiset ajat hän on koti-sairaala-koti -karusellissa.

Esimerkki on Y-säätiön toimitusjohtajan Juha Kaakisen, mutta niin tosi.

Lapisto ja muut aktiivit haluavat tähän muutosta.

– Tällä hetkelläkin maksukykyisillä on vaihtoehtoja, mutta myös muille tulee kehittää niitä.

Asumisen asiantuntijat ovat jo heränneet ajatteluun, ettei tarvita kokonaisia senioritaloja, saati -kortteleita, vaan vanhusten tulisi asua siellä missä muutkin asuvat. Palveluita pitää järkevin kustannuksin olla saatavilla ja yhteisöllistä toimintaa – sitä haluaville.

Yhtenä ratkaisuna on rakentaa muunneltavia, elinkaariasuntoja, joita voidaan muokata, kun perheen tarpeet ajan kuluessa muuttuvat. Tällöin ei ikääntyessä tarvitsisi muuttaa.

Ei voi olla niin, että asunnon keskiössä on vain vessa, vaikka se tärkeä palvelu onkin. Muutakin tarvitaan. Jos iäkkäät ihmiset asuvat keskellä muuta yhteisöä, luonnostaan syntyy toimintaa ja yhteyksiä naapureihin.

Pehmeästä teknologiasta on aikaa myöten hyötyä niin vanhusten asumisessa kuin muissakin palveluissa.

– Ei se tarkoita, että pian vain robotit hoitavat huolehtivat vanhuksista. Se tuo paljon mahdollisuuksia, koska hoitajilta vapautuu aikaa, Lapisto arvioi.

Hän kuitenkin korostaa, että vanhuksissa on vielä paljon heitä, jotka eivät ole lainkaan tuttuja digitekniikan kanssa.

– Pitää olla mahdollisuus saada palvelua muutenkin kuin netin kautta.

Vaikka iäkkäiden kotiin tuotavat palvelut saataisiin toimimaan kuinka hyvin, laitostyyppisestä hoivasta ei voi kokonaan luopua.

– Sitä usein tarvitaan ihmisen viimeisinä aikoina. HÄSA

Hämeen liitto palaa tulevaisuuden asumisratkaisujen ideointiin syksyllä pidettävässä työpajassa.

Tämän kevään kolmiosaisesta Asumisen foorumeista viimeinen järjestetään 15.6. Raatihuoneella. Sen teemana on ”Urbaanin asumisen ja elämisen unelmat”.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic