Kanta-Häme

Idän jättiläinen määrää tahdin

Tehdaspäällikkö Jussi Vihmo katselee Newcastlen keskustan rantakadulla Australian Uudessa Etelä-Walesissa suuria hiililaivoja, jotka saapuvat tyhjinä satamaan tai lähtevät täydessä lastissa Tyynelle valtamerelle. Avomerellä kymmenet alukset odottavat pääsyä satamaan.

Hän ei tunne huonoa omaatuntoa siitä, että on mukana kivihiilibisneksessä Metso Mining and Constructionin Newcastlen tehtaan johtajana. Tehdas valmistaa kaivosseuloja ja pumppuja läheisen Hunterin laakson kivihiilikaivoksille.

– Hiiltä riittää eikä Australia tule luopumaan tärkeästä vientituotteestaan. Jos Metso lähtee täältä, joku tulee aina tilalle. Ei ole mieltä luovuttaa bisnestä muille, kun itse voi olla mukana.

Vihmo muistuttaa Metson tiukoista ympäristöarvoista niin uuden teknologian kehittämisessä kuin alihankkijoiden valinnassa.

– Suurin osa Hunterin laakson hiilestä menee Kiinan markkinoille. Kivihiili tulee säilymään Kiinan pääenergialähteenä hamaan tulevaisuuteen.

Juuret Tampereella

Kiinan talouskasvu oli viime vuonna heikointa 13 vuoteen, mikä näkyy myös Newcastlen sataman vientiluvuissa.

Kysynnän vähenemisen myötä Hunterin laakson hiilikaivoksia on jouduttu sulkemaan, mikä näkyy myös Metson tehtaan toiminnassa.

– Meillä oli 130 työntekijän tehdas, jossa tuotteet valmistettiin alusta loppuun. Nyt tehdasorganisaatiossa on jäljellä 40 työntekijää. Painopiste on huollossa ja ylläpidossa sekä laitteiden viimeistelyssä.

– Ennen pyöritimme tehdasta, nyt työllistämme alihankkijoita. Asiakkaillamme on korkeat laatuvaatimukset, mutta nykyisin kiinalainen ja intialainen hitsaus ovat hyvällä tasolla, Vihmo muistuttaa.

Metson lisäksi ruotsalaisella Sandvikillä on tehdas Newcastlessa. Molempien kaivosliiketoiminnan juuret ovat Tampereella, Metson Lokomossa ja Sandvikin Tamrockissa.

Joukolla Kiinaan

Hunterin laakson kaivostoiminnan vaikeudet selittyvät Vihmon mukaan myös sillä, että Kiinassa on panostettu hiilentuotannon kehittämiseen.

– Kaikki merkittävät alan toimijat ovat nyt mukana Kiinassa, niin myös Metso.

Metso kertoi marraskuun lopussa yritysjärjestelyistä kiinalaisyhtiöiden kanssa. Yhtiön tavoitteena on vahvistaa asemiaan muun muassa liikuteltavien murskaus- ja seulontalaitteiden tuotannossa.

– Kiina on myös pääosassa silloin, kun Hunterin laakson hiilikaivokset lähtevät uuteen nousuun, Vihmo ennakoi.

Hunterin laakso tunnetaan hiilentuotannon lisäksi erinomaisista viineistään. (HäSa)

 

Mainos