Kanta-Häme

Idänpään kaukolämpöverkko laajenee

Kuvaaja: Markku Tanni

Elenia Lämpö laajentaa Idänpään alueella kaukolämpöverkostoaan, jota rakennetaan Idänpään Pokriin ja Kartanonrantaan tulevia asuinalueita varten.

Noin puolen kilometrin pituinen työmaa-alue sijaitsee Idänpääntiellä. Rakennustyöt alkoivat eilen maanantaina ja valmistuvat vuoden loppuun mennessä.

– Uusi kaukolämpöputki hitsataan kiinni jo olemassa olevaan. Uusi linja valmistuu Verkkotien ja Katistentien välille, kertoo verkostopäällikkö Sami Rantio Elenia Lämmöstä.

Rakennustyöt vaikuttavat alueen liikennejärjestelyihin sekä ajoteillä että kevyen liikenteen väylillä. Liikennettä ei jouduta katkaisemaan, vaan osa teistä korvataan ajosiltojen avulla.

Yli 2000 sopimusta

Uusi kaukolämpöputki hitsataan pari vuotta sitten valmistuneeseen Kartanonrannan putkeen.

– Kun Kartanonranta asuinalueena valmistuu, parantuu kaupungin koko itäpuolen kaukolämmön toimitusvarmuus entisestään, Rantio sanoo.

Tällä hetkellä Elenialla on Hämeenlinnassa reilu 2000 kaukolämpösopimusta.

Kartanonrannan omakotitalotonteille ei Rantion mukaan ole vielä tehty kaukolämpösopimuksia.

Elenian Lämpökartta-karttapalvelusta asiakkaat näkevät kaukolämpöverkoston ajantasaisen tilanteen. Palvelusta löytyvät hetkelliset verkoston huolto- ja kunnossapitotyöt, häiriötilanteet sekä mahdollisesti liikennejärjestelyjä aiheuttavat työalueet.

Ekologinen viisikymppinen

Elenian kaukolämpötoiminta Hämeenlinnassa täyttää lokakuussa 50 vuotta. Kaurialan lämpökeskus otettiin käyttöön vuonna 1964, jonka lähistöön muodostui ensimmäinen verkko asiakassuhteineen.

Elenia Lämmön toimitusjohtaja Matti Tynjälän mukaan viidessäkymmenessä vuodessa lämmöntuotanto on siirtynyt ekologisempaan suuntaan.

Vanajan voimalaan investoitiin vuonna 2009 uusi biokattila, joka mahdollisti puun käytön pääpolttoaineena. Puun ja turpeen lisäksi kaukolämpö saa energiansa osin maakaasusta.

– Lämpö tuotetaan pääosin Vanajan voimalaitoksella, jossa kotimaisten lämmönlähteiden osuus on yli 80 prosenttia.

Öljyä käytetään lämmönlähteenä Tynjälän mukaan ainoastaan poikkeustapauksissa, esimerkiksi erityisen kylminä talvina.

Kotimaisuus ja sijainti maksavat

Hämeenlinnan seudun kaukolämpömaksuja on moitiskeltu hinnakkaiksi.

Matti Tynjälän mukaan hinnat ovat kuitenkin suomalaista keskitasoa. Hän sanoo, että verrattain kalliit kaukolämpömaksut selittyvät paitsi kotimaisiin polttoaineisiin tehtyjen investointien, myös maantieteellisillä eroilla.

– Hintavertailuissa ovat mukana yleensä myös isot kaupungit, joilla on etunaan suuruuden ekonomia. Toisaalta taas itä- ja pohjoissuomalaiset kaupungit sijaitsevat turvesoiden ja metsien keskellä, jonka vuoksi polttoainekin on edullisempaa. (HäSa)

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic