Kanta-Häme Hämeenlinna

Idea Lammin Rapufest-festivaaleihin lähti tansseista juhannusyönä

Lammin Riikosten kylässä vietetään tulevana viikonloppuna musiikkijuhlaa. Idea festivaaleihin lähti tansseista juhannusyönä.
Heikki Saarisen isän kotitilasta tulee viikonloppuna tapahtumapuisto. Rapufestin lava haki lopullista muotoaan viikkoa ennen festivaalien alkua.

Lammin Riikosten kylässä tapahtuu pian jotain ennenkuulumatonta. Kylän historian ensimmäisiä kesäfestareita juhlitaan 24.–25. elokuuta. Heikki Saarinen ja Kimmo Kukkapuro häärivät festivaalin dynamoina. Molemmilla miehillä on taustaa ravintola-alalta, ja festivaaliareenana toimii Saarisen isän vanha kotitila.

– Rapufestin nimi tulee siitä, että olemme useana vuonna pitäneet ystäväporukalla rapujuhlia täällä. Sitten kun päätettiin järjestää festarit, se tuntui loogiselta, Saarinen sanoo.

Lähimpään järveen on matkaa noin puolitoista kilometriä. Sen järven ravut eivät kuulemma riitä tämän kokoluokan tapahtumaan. Ravuista päästään kuitenkin nauttimaan VIP-alueella lauantaina.

Saarinen ja Kukkapuro toivovat, että Rapufesteistä tulee ainakin maakunnan suurin rapujuhla, ja ehkä jopa koko maan.

– En ole kuullut, että kukaan olisi järjestänyt näin isoja rapujuhlia, Saarinen sanoo.

Perjantaina festivaali yhdistyy Lammi-viikon taiteiden iltaan, silloin väkeä käy järjestäjien arvioiden mukaan pyörähtämässä joitakin satoja. Lauantaille kaksikko odottaa noin 500 vierasta.

Miltei tasan 49 vuotta sitten Yhdysvalloissa Bethelin pikkukaupungin lähellä järjestettiin festivaali paikallisella maatilalla. Silloin noin 50 000 vieraalle suunniteltuun tapahtumaan saapui kaikkiaan 500 000 vierasta. Saarinen ja Kukkapuro eivät kuitenkaan pelkää Woodstock-efektiä.

– Se olisi kyllä ihan positiivinen ongelma. Enemmän pelottaa se, että virtaako tänne tarpeeksi ihmisiä. Olemme kuitenkin varautuneet aika paljon suurempaan ihmismäärään kuin mitä lopulta varmaan tulee, Saarinen sanoo.

Heikki Saarinen esitteli suunnitelmia viikkoa ennen festivaalien alkua. Seisoimme tuolloin nurmikentän laidalla. Eteemme tulee VIP-alue, taakse ruokakojuja, vasemmalle bajamajoja ja etuoikealle lava. Toistaiseksi ainoastaan lavan rakenteet seisoivat kentän laidassa. Muuten näkyi lähinnä lyhyeksi leikattua heinikkoa ja monta valkeaa perhosta.

Vielä muutama viikko sitten alueella kasvoi polvea korkeampaa heinikkoa. Pellot ovat olleet ainakin kymmenen vuotta käyttämättä, joten ne olivat kasvaneet jo täyteen lepikkoa. Kenttää on niiton ja raivauksen jälkeen kasteltu tuhansilla litroilla vettä, silti nurmikko ei ole lähtenyt kesän kuivuuden takia kasvamaan.

Kesä on kuivattanut myös kaivot, joten juomavesi pitää ajaa tilalle muualta.

Ajatus ystäväporukan rapujuhlien laventamisesta festivaaliksi syntyi toissa juhannuksena, läheisen kirkon viereisellä peltopaikalla tanssituista tansseista. Sen jälkeen ajatus eli hiljaa mielissä, kunnes sitä alettiin toteuttaa noin vuosi sitten.

Rapufest on Riikosten kylän ensimmäinen festivaali, mutta Lammilla järjestettiin vuosia Pellavarock-tapahtumaa. Myös Rapufestistä on tarkoitus tulla sellainen juttu, joka jatkuu useamman vuoden, jos kävijöitä vain riittää.

Aluksi festivaalijärjestäjät olivat peloissaan kyläläisten suhtautumisesta, mutta yllättyivät iloisesti, kun naapurusto otti tapahtuman omakseen. Kotitilan pihapiiriä halkovalla hiekkatietä on kuulemma ajanut useampia autoja kuin vuosikausiin.

Pienelle hiekkatielle ei ole tarkoitus ahtaa kymmeniä autoja tientukkeeksi. Parkkialue tulee muutaman sadan metrin päähän. Lisäksi Rapufesteille on lauantaiksi tilattu bussikyyditys Helsingistä. Illalla bussit kyydittävät festarivieraat jatkoille valintansa mukaan joko takaisin Helsinkiin tai ravintola Lammin Hoviin.

Riikalantien tienviitassa kasvaa jäkälää. Festivaalikentän nurkassa on hiljalleen lahoava reki. Festivaaleilla esiintyy tulokkaiden Emma-palkinnon voittanut Leo. Rapufest on siis yhdistelmä vanhaa ja uutta. Saa nähdä, miten helsinkiläiset ottavat hämäläisen maaseudun vastaan. HÄSA

Rapufest käynnistyy perjantaina

Rapufest on Lammin Riikosissa järjestettävä festivaali, jonka ikäraja on 18 vuotta. Festivaalialue on kokonaisuudessaan anniskelualuetta, joten omia juomia ei saa tuoda alueelle.

Bussit kulkevat perjantaina Lammin kirkonkylältä Riikosiin tasatunnein kello 18 alkaen. Viimeinen bussi takaisin kirkonkylälle lähtee kello 23. Lauantaina bussit aloittavat kulkunsa kello neljältä iltapäivällä.

Parkkialue sijaitsee osoitteessa Mommilantie 1135. Parkkimaksu on viisi euroa.

Festivaaleilla esiintyvät muun muassa Martti Servo ja Napander, Leo, Walka, Trio Metris ja Sielurisat.

Perjantaina festivaalien esiintymislavalle saadaan paikallista väriä, kun lammilaislähtöinen Kaapo Vola ja Lintsausmafia esiintyy.

Lippuja myydään etukäteen verkossa ja festivaalialueen porteilta. Kahden päivän liput maksavat

35

euroa portilta ja 30 ennakkona. Pelkästään perjantain lippu kustantaa 10 euroa, lauantain portilta 30 ja etukäteen 25 euroa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi