Kanta-Häme

Ideologia näkyy nyt ikkunoista

Rauha, demokratia, tasa-arvo, kansainvälisyys.

Muun muassa tällaiset ideologiset ja poliittiset arvot näkyvät nyt Hämeenlinnan Vasemmistoliiton toimitilassa, kun kulttuurialan työttömät tai vailla opiskelupaikkaa olevat nuoret valmistivat työnäytteenään taidetta elävöittämään puolueväen kolmea ikkunaa.

Kyse on syyskuussa aloitetusta kulttuurialan työkokeilusta, joka on osa Hämeenlinnan seudun 4H-yhdistyksen työpajatoimintaa. Pilotissa on mukana kaupungin nuoriso- ja lastenkulttuuripalvelut.

Katutaiteilija innostui mukaan

Seitsemänhenkinen työryhmä teki töitä valmisteluineen tilaustyön eteen kuukauden päivät. Toteutus paikan päällä vei neljä päivää.

Yksi toteuttajista on 26-vuotias Juuso Suuronen, joka on tehnyt katutaidetta kymmenisen vuotta.

Hän haki mukaan kolme kuukautta kestävään työkokeiluun huomattuaan lehtiartikkelin aiheesta.

– Tämä projekti on pystynyt hitsaamaan meidät erilaiset ihmiset hyvin yhteen. Kaikki ovat arvostaneet kaikkien visiota. Pidän lopputuloksesta erittäin paljon. Lisää vain tällaisia kaikille luoville ihmisille!

Suuronen kertoo, että ei aio kuitenkaan hakeutua opiskelemaan kulttuurialaa.

– Aion hankkia jonkin ”ihmisen työn”! hän nauraa.

– Nuorisotyö kiinnostaa. Toivoisin, että voisin pitää sitä kautta pysyvästi esillä katutaidetta, kuten graffititaidetta ja break dancea.

”Parasta kontaktit ja eri tekniikat”

Juuso Suurosen mukaan katutaide voi Hämeenlinnassa hyvin.

– Nyt, kun kaupunkiin on tullut laillinen graffitiseinä, katutaide on helpottunut sen myötä. Meitä aktiiviharrastajia on kourallinen. Toivoisin silti, että katutaide olisi vieläkin avoimempaa ja hyväksyttävämpää.

Suurosen kaveri Jesse Poltinoja, 23, kuuluu myös katutaiteilijoihin ja on ystävänsä vanavedessä tullut työkokeiluun.

– Olen ollut lasten iltapäiväkerhon ohjaajana yhteensä kolme vuotta, ja siitä hommasta hyppäsin tähän. Sen verran nyt innostuin, että voisin yrittää hakea johonkin alan kouluun. ”Isona” haluaisin tehdä jotain taiteeseen liittyvää.

Parasta työkokeilussa on hänen mukaansa ollut uudet kontaktit ja eri tekniikoiden oppiminen.

Ikkunoiden elävöittämisessä työryhmä yritti toteuttaa niitä toiveita, joita työn tilaaja, Hämeenlinnan Vasemmistoliitto, ikkunoilta toivoi.

– Maapallo on tässä hallitseva elementti. Luonto kukoistaa, ja yhdellä puolella siintää tulevaisuus. Kansainvälisyys näkyy eri kielillä kirjoitetuissa sanoissa, Poltinoja kuvailee.

Työn tilaaja on tyytyväinen

Nuoria ohjannut kuvataiteilija Lasse Wallenius lasten ja nuorten kulttuurikeskus Arxista on hyvin tyytyväinen siihen, että lopputuloksessa näkyy nimenomaan nuorten oma kädenjälki.

– Se on lähtenyt täysin nuorten aivoista ja käsistä. Työkokeilun puolesta on hyvä, ettei tämä ole ollut mitään umpiyksiköllistä puuhastelua, joka päätyy mappi ö:hön, vaan on sitouduttu johonkin, joka näkyy ja on pysyvää.

Myös tilaaja vaikuttaa tyytyväiseltä.

– Siitä tuli todella upea teos, jossa riittää katseltavaa pidemmäksikin ajaksi, sanoo Hämeenlinnan Vasemmistoliiton puheenjohtaja Irma Taavela.

Ikkunateoksen idean äiti on talousvastaava Leena Huhtinen.

– Heti kun näin lehtijutun päässä alkoi pyöriä kuvia, millaisia ikkunoista pitäisi tulla. Ihanaa, että oli tällainen porukka, joka toteutti sen!

– Vuosikausia olemme tuskailleet, miten saisimme tilan sisutettua ja kerrottua myös ulospäin, keitä täällä käy. Kun näimme lopputuloksen, olimme ilahtuneita, sanoo jäsenistöön kuuluva Tutta Tallgren.

Uusi työpaja on alkamassa

Nuorten ohjaustyössä 4H:n puolelta oli mukana myös Päivi Mattila.

Hän kertoo, että osalla nuorista on kulttuurialan pohjakoulutusta, osa taas on mukana harrastuspohjalla.

– Täällä on voinut katsoa, kiinnostaako ala ja hakeminen alan koulutukseen.

Pilottityöpaja kestää tämän vuoden loppuun. Seuraava kolmen kuukauden työpaja alkaa 7. tammikuuta, ja siihen voivat jo nyt hakea 18–29-vuotiaat nuoret.

Hakeminen onnistuu esimerkiksi sähköpostilla osoitteeseen arx2@hameenlinna.fi tai soittamalla Päivi Mattilalle numeroon 050 5876127. (HäSa)