Kanta-Häme

Idiootit Iittalassa

Suomalaisen naivismin legendaariset mestarit Martti Innanen ja Hannu Riikonen eivät ole liiemmin sievistelleet teostensa henkilöhahmoja.

– Monet veistoksistani näyttävät vähän idiooteilta ja vähä-älyisiltä niin kuin Innasenkin hahmot, kuvanveistäjä Hannu Riikonen sanoo katsellessaan veistostaan ”Hullu nurkassa”.

Riikosen suurissa veistoksissa on usein rotevia kaljupäisiä miehiä ja poikia tai rohkeissa asennoissa poseevaaria vähäpukeisia naisia.

Innasen maalauksissa suomalaisuus ilmenee rujona ja hieman yksinkertaisena: Töpselinenäiset suomalaiset örveltävät vanhakantaisessa maalaismaisemassa karvalakki korvillaan.

Juuri tämä silottelemattomuus ja alkukantaisuus ihastutti Naivistit Iittalassa -säätiön toiminnanjohtajaa Irene Wai Lwin Moeta. Hänen aloitteestaan Iittalan viidennen joulunäyttelyn klassikkosarjassa esitellään rinnakkain Innasen ja Riikosen teoksia 1980- ja 1990-luvuilta.

– Aiemmin klassikkosarjassa on ollut edesmenneitten mestareiden teoksia, mutta on aina hienompaa esitellä elävien taiteilijoiden töitä, hän sanoo.

Klassikoille on varattu kaksi isoa näyttelyhuonetta Iittalan vanhalta puukoululta.

Teoksia …45 taiteilijalta

Sekä Martti ”Huuhaa” Innanen (s. 1931) että Hannu Riikonen (s. 1945) ovat olleet mukana Iittalan naivistisen taiteen näyttelyissä alusta asti, vuodesta 1989. Kummallakin on kuitenkin ollut monen vuoden tauko.

Koskaan aikaisemmin heidän teoksiaan ei myöskään ole esitelty rinnakkain.

– Nyt on näyttelyn 25. juhlavuosi, ja lisäksi herrat sopivat teemoiltaan hyvin yhteen, Wai Lwin Moe perustelee.

Riikonen valitsi 12 veistostaan itse, ja Irele Wai Lwin Moe kokosi Suomen gallupin säätiön kokoelmasta näytteille 30 Innasen teosta.

Klassikkojen lisäksi joulunäyttelyssä on esillä yli 400 teosta 45 taiteilijalta.

Talven kansainvälisenä taiteilijavieraana on Kanadassa asuva suomalaissyntyinen Riitta Peirone. Hän työskentelee kuvataiteilijana ja kuvittajana Vancouverissa ja on tuonut Iittalaan maalauksia koivumetsistä ja kannoiden kesien muistoista.

Villitystä -näyttely on avoinna yleisölle Iittalan vanhalla puukoululla 15.11.–5.1. (HäSa)

Lue lauantain Hämeen Sanomista, mitä Martti Innanen ja Hannu Riikonen ajattelevat naivistisesta taiteesta, ironiasta ja suomalaisuuden syvimmästä olemuksesta.

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic