Kanta-Häme

Ihalainen ei lupaillut ihmeitä

Hattulan Merveen suunniteltu bioenergia keskus on kiinnostava hanke, jossa on monia vahvuuksia mutta myös vielä monia kysymysmerkkejä.

Näin luonnehti työministeri Lauri Ihalainen (sd.), kun hän maanantaina vieraili Hämeenlinnan seudulla vauhdittamassa demareiden vaalikampanjaa.

– Valtion tukien varaan bioenergiakeskusta ei voi rakentaa. Keskuksen logistinen asema ja raaka-ainevaranto ovat varmasti hyvät, mutta ydinkysymys kuuluu, kuka sen toteuttaa ja millä rahoilla, tiivisti Ihalainen.

Julkinen talous voisi tehdä Hattulat

Hän vieraili Hattulan kunnantalolla Pappilanniemessä kahden torivisiitin välissä, ja sai rautaisannoksen tietoa paitsi Merven suunnitelmista myös Hattulan taloudesta. Lisäksi hän sai viemisikseen hattulalaisten pontevat terveiset sote-uudistuksesta.

Kunnanjohtaja Heidi Rämö tykitti alkajaisiksi ministerille taloustietoa ja mainitsi, että jos koko julkinen talous ”tekisi Hattulat”, valtiontalouden vaje olisi korjattu muutamassa vuodessa. Tällähän viittasi siihen, että kunnan alijäämäinen talous on saatu käännettyä plussan puolelle ripeällä aikataululla.

Samoin hän toivoi, että jatkossa sote-uudistusta valmisteltaisiin tiiviissä yhteistyössä kuntien kanssa, ja annettaisiin kunnille vapaammat kädet toimia sen mukaan, mikä on paikallisesti hyväksi havaittua ja toimivaa.

– Meillä Hattulassa kunnan tunnukseksi on otettu slogan ”Lupa tehdä toisin”, ja toivoisimme, että tulevaan hallitusohjemaan kirjattaisiin sama ajatus. Ei ole järkevää, että koko maahan ajetaan vain yhtä sote-mallia, Rämö sanoi.

Sopeuttamista on pakko jatkaa

Tekninen johtaja Janne Teeriaho peräsi omassa puheenvuorossaan vastavuoroisuutta ja valtion vastaantuloa tärkeissä elinkeinohankkeissa. Merveen toivotaan omaa liittymää moottoritieltä, mutta toistaiseksi yhteistä säveltä Uudenmaan ely-keskuksen kanssa ei ole löytynyt.

– Me olemme esittäneet neljä erilaista ratkaisua liittymän toteuttamiseksi, mutta mikään ei ole kelvannut. Tuntuisi kuitenkin erittäin järkevältä, että liikenneverkon kohentamisessa otettaisiin huomioon myös elinkeinoelämän näkökulma, hän sanoi.

Ihalainen ymmärsi hattulalaisten tuskittelun, mutta hänen mukaansa uusi, vaalien jälkeinen hallitus joutuu jatkamaan talouden sopeuttamista.

– Katteettomien lupausten aika on ohi. Mutta se on selvää, että alempi tieverkko on pidettävä sellaisessa kunnossa, että puu saadaan liikkeelle metsistä ja tavara maailmalle. Ja totta kai toivon, että bioenergiakeskuksen kaltainen hanke voisi toteutua, Ihalainen sanoi.

Vaalien yli siirtyneestä sote-uudistuksesta Ihalainen sanoi, se on pakko toteuttaa jossain muodossa ja kuntien rooli tulee sen myötä muuttumaan.

– Oli hallituksessa mitkä puolueet tahansa, koko julkishallintoa on pakko tarkastella isoina kokonaisuuksina keskushallinnosta lähtien, ei pelkästään kuntien tai aluehallinnon ratkaisuja. (HäSa)

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic