Kanta-Häme

Ihalainen lupaa sote-linjauksia kesäkuussa

Hallituksen antamilla eväillä kaksitasoinen sosiaali- ja terveydenhuolto saattaa jäädä haaveeksi.

Näin arveli Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Rauno Ihalainen torstai-iltana Hämeenlinnan demariklubilla.

– Tämä on hyvin monimutkainen asia. Uudistus on todella suuri. Aikaisemmasta poiketen hallitus linjasi kehysriihessä, että 20 000-50 000 asukkaan kunnilla onkin oikeus järjestää sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalveluja itsenäisesti.

Ihalainen veti sote-selvitystyötä muun muassa Kanta-Hämeessä alkuvuodesta. Työryhmä esitti maakuntaan kolmea sote-aluetta, jotka kuntayhtymänä ylläpitäisivät keskussairaalaan.

Pari päivää esityksen jättämisen jälkeen hallitus löi kehysriihessä pöytään uudet rätingit.

– Se myös ilmoitti, että sote-alueita tulee olla vain noin 20, kun selvityshenkilöt esittivät 34 aluetta.

Monentasoisia sote-alueita?

Ihalaisen mielestä uusi näkemys siitä, että 20 000-50 000 asukkaan kunnat voivat järjestää osan palveluista ja toisaalta 20 sote-alueen vaatimus voivat johtaa useisiin päällekkäisiin sote-alueisiin.

– Olisi näitä peruspalveluja järjestäviä alueita, jotka kuuluisivat isompaan laajan perustason palveluja järjestävään alueeseen. Tämä johtaa moneen tasoon.

Ihalainen pohtii, että esimerkiksi vanhustenhuollon palvelut voisivat olla sellaisia, joita pienemmätkin kunnat voisivat järjestää itse.

Hallituksen linjauksiin sisältyy muitakin vielä ratkaisemattomia ongelmia.

– Esimerkiksi vastuukunta saattaa olla perustuslainvastainen ratkaisu, jos toiset kunnat pakotetaan antamaan palvelujaan sen järjestettäväksi.

Linjaukset luvassa

Ihalainen kuuluu myös peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin (sd.) nimittämään uuteen sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämislakia valmistelevaan työryhmään.

Hän lupaa, että uudistuksen päälinjauksista saadaan lisätietoa alkukesästä.

– Vaikka asia on vaikea, sitä on vain ratkottava hötkyilemättä. Päälinjaukset on saatava, kun tällainen tavoite on kerran asetettu.

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka totesi keskiviikkona, ettei kuntauudistusta voi viedä eteen päin ilman sosiaali- ja terveydenhuollon linjauksista. (HäSa)

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic