Kanta-Häme

"Ihan normi harrastus"

Netissä pyörii videoita, joissa nuoret kiipeävät seiniä pitkin ja hyppivät katolta katolle. Näiden videoiden takia moni on löytänyt uuden vauhdikkaan harrastuksen, parkourin. Näin kävi myös Mikko Lappalaiselle ja Sami Pesoselle.

– Serkkuni näytti minulle videoita ja kiinnostuin lajista, Lappalainen muistelee.

– Katsoimme videoita kaverini kanssa. Sitten menimme pihalle kokeilemaan, Pesonen jatkaa.

Molemmat ovat harrastaneet lajia noin neljä vuotta, ja nyt he opettavat nuorempiaan parkouraamaan.

Neljän viikon harjoittelu takana

Päivä on paahtavan kuuma, mutta se ei menoa uimahallin pihalla haittaa. Lentopallokentällä on sakki kaikenikäisiä nuoria ja lapsia, jotka hyppivät, loikkivat ja tekevät voltteja.

He ovat mukana Lasten liikunnantuen järjestämässä parkour-koulussa, joka järjestettiin tänä kesänä ensimmäistä kertaa ja mukaan saatiin heti 15 harrastajaa. Ryhmässä suurin osa on aloittelijoita, ja he ovat kurssin aikana kokeilleet lajia ensimmäistä kertaa. Vain muutamalla on aikaisempaa parkour-taustaa.

Kun katselee kentällä kieppuvia lapsia ja nuoria, ei ihan heti uskoisi, että takana on vain 4 viikon harjoittelu ja hallussa vasta perusteet.

– Olemme me joskus aiemminkin hyppineet, mutta en ajatellut sen olevan parkouria, kerhossa neljä viikkoa sitten aloittanut Jussi Saarman sanoo. Saman verran harjoitellut Jimi Helander nyökkäilee vieressä.

Ei mikään ihmettelyn aihe

Parkourista on tullut yhä normaalimpi näky myös Hämeenlinnan katukuvassa. Ihmiset eivät enää ihmettele, mitä seinillä hyppivät parkouraajat tekevät.

– Ihmiset ovat tottuneet lajiin. Nyt he tietävät, että emme hajota paikkoja, Lappalainen sanoo.

– Tämä on ihan normi harrastus. That’s it, Helander tiivistää.

Lajin suosiota lisää se, että se on halpaa ja sitä voi harrastaa missä vain ja milloin vain. Pesosen mukaan rahaa ei mene oikein mihinkään, paitsi kuumana päivänä juotavaan.

– Ja satunnaisiin sairaalareissuihin, Saarman lisää. (HäSa)

 

 

 

 

 

 

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic