Kanta-Häme

Ihan omatekemä

– Eipä kukaan ainakaan voi vertailla, miten joku laulu pitäisi esittää, kun ohjelmisto on kokonaan omaa. Näin kiteyttää laulaja ja lauluntekijä Kari Kupari omatekoisten kuoroteosten edut.

Kuoronjohtaja Johanna Laukkasen mielestä on mahtavaa, kun kuorolla on omien säveltäjien, sanoittajien ja sovittajien teoksia ohjelmistossa.

– Se vaikuttaa kuoron identiteettiin. Omat kappaleet on koettu tärkeiksi.

Hämeenlinnalainen sekakuoro Vanajan Laulu juhlii tänä vuonna 25-vuotista taivaltaan omin sävelin. Huhtikuun lopussa pidettävän Omasta kynästä -konsertin musiikki on kokonaan kuoron laulajien tai johtajan säveltämää, sanoittamaa tai sovittamaa.

Kestosuosikit …saivat seuraajia

Vanajan Laulun suurimmiksi kestosuosikeiksi ovat vakiintuneet kuoron tenoreiden Kari Kuparin ja Jorma Kukkosen laulut, joita on syntynyt 1990-luvun alusta lähtien. Niistä on äänitetty myös kaksi cd-levyä ja tehty näyttämöllisiä konserttikokonaisuuksia.

Heidän rinnalleen on viime vuosina noussut muitakin lauluntekijöitä. Juhlakonsertissa kuullaan muun muassa kantaesitys Alisa Koskisen sävellyksestä.

Joulukonserttia taas ei voisi kuvitellakaan ilman Marja-Leena Pesosen sanoittamaa joululaulua. Se kuullaan nyt myös kevään juhlakonsertissa.

Ohjelmassa on lisäksi useita kuoronjohtaja Johanna Laukkasen sovittamia lauluja.

– Kun itse sovitan lauluja, voin tehdä niistä sellaisia, että ne varmasti istuvat kuorolleni, hän perustelee.

Tenoriyhtye …kantaesittäjänä

Lyseon opettajien Jorma Kukkosen ja Kari Kuparin yhteistyö alkoi melkein heti kun Vanajan Laulu oli perustettu. Kummallakin oli jo olemassa omia lauluja, ja pikkuhiljaa näitä viihteellisen sävyisiä ja hyväntuulisia kappaleita syntyi lisää kuoron tarpeisiin.

Kukkonen on yleensä tehnyt sekä sanat että sävelmät omiin lauluihinsa. Kupari on useimmiten säveltänyt muiden runoja. Hän on myös kaksikon sovittajavelho.

– Ohjelmistoa kertyi siitäkin, kun aloin opiskella sovittamista ja kävin kuoronjohtajakurssin 1990-luvun alussa, hän muistelee. Pari lauluista on myynnissä Sulasolin nuottikaupassakin.

Nykyään kaksikolta syntyy uusia lauluja erityisesti Tuukat-yhtyeelle. Se on kuoron tenoreista muodostettu lauluyhtye, jolta kuullaan maailmankantaesityksiä ainakin pari kertaa vuodessa kuoroleirien illanvietoissa.

Hullutteleva …porukka

Vanajan Laulu on tullut tunnetuksi monista näyttämöllisistä kuorokonserteistaan. Lisäksi se on ollut mukana muun muassa Hämeenlinnan teatterin Pohjantähti-musikaalissa ja poikkitaiteellisessa Punainen hirvi -esityksessä.

Kuoro osallistui taannoin myös television Suomen paras kuoro -kilpailuun.

Kari Kupari ja Jorma Kukkonen puhuvat monien kuorolaisten suulla, kun he kehuvat Vanajan Laulua hyväksi porukaksi. Hulluttelua ja yhteishenkeä riittää. Mieslaulajistakaan ei ole pulaa, toisin kuin monissa muissa sekakuoroissa.

– Kuorolaisten joukosta löytyy osaamista myös teatterin ja tanssin ilmaisun puolelta, Jorma Kukkonen huomauttaa.

Kari Kupari kiittää kaikesta hyviä kuoronjohtajia Leena Lampelaa sekä vuodesta 2004 kuoroa johtanutta Johanna Laukkasta.

– He ovat uskaltaneet aloittaa hullunrohkeita isoja projekteja. Koskaan ei ole menty riman ali, Kupari sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic