Kanta-Häme

Ihan tavallisia unelmia

Aada Lindqvist, 5, yrittää piilottaa hymyään ja olla ihan muina naisina.

Ei onnistu. Oman Nimetön-teoksensa vieressä poseeraava nuori taiteilijatar repeää leveään hymyyn viimeistään siinä vaiheessa, kun tiedustelemme, mitä keltaiset pallot ja puolipallot taivaalla oikein ovat.

Äiti Aino Lindqvist vahvistaa Aadan saaneen apua kuiden leikkaamiseen.

– Pohdimme tämän ja sateenkaari ja vedenneito -aiheisen työn välillä, mutta tähän päädyttiin.

Näyttelyyn päätyneessä teoksessa on käytetty sekatekniikkaa. Värillisestä kartongista valmistetut puoli- ja täysikuut ja linna on liimattu kankaalle. Linnan editse virtaa joki, jonka yli voi kulkea glitterkoristeltua siltaa pitkin.

Linnan tornin salossa liehuu kreppipaperinen, aniliininpunainen lippu. Kuka lipun sinne on hilannut?

– En tiedä. Linna on autio eikä siellä asu ketään, taiteilija paljastaa.

Kuvataidenäyttely Minulla on unelma – I Have a Dream esittelee yhteensä 42 alle 15-vuotiaan taiteilijan teosta. Näyttelyn avajaisia vietettiin eilen Taiteiden Yön yhteydessä.

Apua on Aada Lindqvistin lisäksi saanut varmasti moni muukin taiteilija, sillä nuorin taiteilijoista on vastikään saavuttanut kunnioitettavan 3,5 kuukauden iän.

Hämeenlinnan kaupungin monikulttuurityön ja Kettukin järjestämän taidenäyttelyn ajatuksena on, että kuka tahansa voi tuoda oman teoksen näytille.

Ajatus kaikille vapaaseen näyttelytilaan tuli lapsista itseltään.

– Oma 5-vuotias poikani kysyi minulta, onko olemassa näyttelyä, jonne voisi itse viedä oman taulun. ymmärsin, että todella, sellaista ei taida olla olemassa. Tässä on sitten lopputulos, kertoo Päivi Lilja, Kettukin toiminnanjohtaja.

Unelma antoi lapsille joustavat raamit. Mikäli teoksia on uskominen, yliluonnollisten asioiden sijaan lapset haaveilevat varsin arkipäiväisistä ja tavallisista asioista: omasta kahvilasta, matkasta Pariisiin tai Lontooseen, ylioppilaslakista, uintiretkestä, parisuhteesta.

– Minua lämmitti juurikin se, että ei tässä olla kovinkaan erikoisten asioiden äärellä. Meidän aikuisten näkökulmasta lapset ja nuoret haaveilevat ihan tavallisista asioista, Lilja sanoo.

Paitsi että unelma-teema oli joustava, on se myös ajankohtainen.

– Unelmat rikastavat arkea, ja niiden merkitys korostuu entisestään taloudellisesti vaikeana aikana. Lasten täytyy saada olla lapsia, tapahtui ympärillä mitä tahansa, muistutti avajaisissa puhunut Satu Aaltonen, kaupungin lasten ja nuorten lautakunnan puheenjohtaja.

Kaupungin nuorisoraati valitsi näyttelyn töistä kolme suosikkiaan.

Topkolmoseen pääsivät Muhammed Abdirahman Alin iloinen, koskettava ja värikäs Oma koti, Maija Nevalaisen selkeän määrätietoinen My Dreams ja Kaisa Tupalan vapautta ja rohkeutta ylist��vä Laukassa Maailman Ympäri.

Työt palkittiin tuotepalkinnoilla ja lahjakorteilla. HÄSA

Näyttely on avoinna 4. syyskuuta saakka Kumppanuustalon 2. kerroksessa.

Päivän lehti

3.4.2020