Kanta-Häme

Iiris on jättimäinen improvisaatiosirkus

Reija Tapaninen palaa ajassa taaksepäin, taannoiseen äitiyslomaansa.

– Mietin, miten nykysirkusta voisi tehdä. Sitten sen tajusin: meidähän täytyy improvisoida!

Tampereella asuva Tapaninen järjesti kolme ilmaista työpajaa, joiden jälkeen hän kyseli osallistujien kiinnostusta lähteä tekemään samalta pohjalta tuotantoresidenssiä Verkatehtaalle.

– 17 sirkustaiteilijaa, jotka ovat kaikki suomalaisia, halusi mukaan. Meidän koko työryhmän koko on 21 henkilöä. Suomen mittakaavassa tämä on aivan älyttömän kokoinen projekti.

Sirkustemppujen onnistuminen perustuu siihen, että kaikki tehdään millilleen ja sekunnilleen oikein. Kun näyttämöteos Iiris tulee toukokuussa ensi-iltaan, selviää katsojille, mitä aukottoman suunnitelmallisuuden ja improvisaation yhdistämisestä seuraa.

Tapaninen lupaa, etteivät näytökset ole identtisiä.

– Se on äärimmäisen mielenkiintoista. Tehtävänä voi olla olla kaktus, mutta hetken tulkinta jää avoimeksi. Emme operoi hyvä-huono -akselilla. Kaikki tulkinnat tehtävistä ovat oikein, selittää ohjaaja.

Zero Gravity Companyn Iiris perustuu T.S. Eliotin runoon The Hollow Men. Missä muodossa runo annetaan yleisölle, on vielä ohjaajallekin mysteeri.

– Runo itsessään on synkkä, hirveä ja suorastaan kuolettava, eikä siitä ymmärrä yhdellä lukemalla mitään, nauraa Tapaninen.

– Mutta sen sanoma on tärkeä. Ihmisinä meidän pitäisi pystyä välittämään toisista ihmisistä. Voisimme levittää hyvää tähän maailmaan paljon paremmin kuin me nyt teemme.

Runon rakenne jakaa sirkusteoksen luontevasti viiteen osaan, joissa käytetään vaihtuvia sirkusvälineitä. Ne ovat nuora, rengastrapetsi, käsilläseisonta, rhönrad ja köysi.

– Eikä kukaan tee yksin mitään. Lavalla tulee esimerkiksi olemaan kahdeksan köysiakrobaattia yhtä aikaa. Se vaatii paljon harjoittelua, mutta siitä syntyy vuoropuhelua, sanoo Tapaninen.

Iiris tuotetaan Zero Gravity Companyn, Verkatehtaan ja Lähitapiola Loimi-Hämeen yhteisprojektina. Verkatehdas ja vakuutusyhtiö ovat tehneet yhteistyötä jo vuodesta 2004.

– Meidän näkövinkkeli on yhteiskuntavastuullinen toiminta ja elämänturvastrategia, sanoo toimitusjohtaja Lauri Riekkola.

Itsenäisyyden juhlavuonna ohjelma on suunnattu erityisesti lapsille ja nuorille, mikä istuu yksiin myös Hämeenlinnan kaupungin ensi vuoden teeman kanssa. Kevään konserteissa esiintyvät Pentti Rasinkangas ja Ohilyönti sekä Pikku Papun Orkesteri.

Verkatehdas oy:n toimitusjohtaja Jouko Astor on erityisen mielissään residenttituotannon luonteesta.

– Olemme olleet yhteyksissä lukioihin, missä on ilahduttu nykysirkuksesta. Iiris on tarkoitettu nuorille aikuisille, joita muistetaan kulttuuritarjonnassa aika harvoin. HÄSA

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic