fbpx
Kanta-Häme

Iiro Viinanen: Ay-liike on vastuuton vallankäyttäjä - "Kolmikantaa kalliimpaa sopimusjärjestelmää tuskin löytyy"

Maailmankaupassa on tällä hetkellä niin paljon epävarmuustekijöitä, että kaikkien tahojen olisi viisaampaa keskittyä Suomen kilpailukyvyn turvaamiseen pitkällä tähtäyksellä, kirjoittaa ministeri Iiro Viinanen Hämeen Sanomien mielipidesivulla tiistaina 7. marraskuuta.
Ammattiliitot ovat vastustaneet toistuvasti joukkovoimallaan hallituksen politiikkaa, niin myös Helsingin rautatientorilla syyskuussa vuonna 2015.

Mahtaako olemassa olla toista yhtä paikalleen jämähtänyttä organisaatiota kuin suomalainen ay -liike, jonka mielestä mikään ei saa muuttua, vaikka maailma ympärillämme kiitää kehityksessä ohitsemme.

Siellä ilmeisesti kuvitellaan, että paljon ylistetyn kolmikantaisenjärjestelmän tuloksena aikanaan jäsenmaksuille saavutettu verovapaus antaa taloudellisen pohjan vastustaa kaikkea työelämän kehitystä, puhumattakaan muista niiden omistamien liiketoimintojen nauttimista, perusteettomista veroeduista.

Valistunut nuorempi työntekijäpolvi on jo havainnutkin, että Loimaan kassa tarjoaa saman työttömyysturvan oleellisesti halvemmalla kuin liiton jäsenyys.

Ei ollut vaikea ennustaa Sipilän tekemän esityksen kohtaloa madaltaa kynnystä työntekijöiden palkkaamiseksi pk-yrityksissä.

 

Turha on väittää, ettei esitys toteutuessaan olisi tuonut myönteisen tuloksen. Niitäkin työttömiä sentään vielä on, jotka tukien sijasta haluavat työllä elättää perheensä. Eipä ollut ay-liike aidosti työttömän asialla.

On hämmästyttävää, että ay-liikkeelle on yhteiskuntavastuu jäänyt kovin vieraaksi.

Lienee niin, että veroetuuksien myötä kerätyt ja julkisuudelta piilossa olevat miljardisijoitukset ovat vieraannuttaneet ay-pomot yrittäjän arkielämästä. Tutustumisen siihen voisi aloittaa tutkailemalla esim. tavaraviennin ja -tuonnin kehitystä.

Sen pitäisi pistää kellot soimaan, sillä niin hyvin kuin meillä sanotaan taloudessa menevän, tuonti on lähes poikkeuksetta kuukausittain vientiä suurempi. Siitä vaan vähemmän puhutaan.

Olkoonpa hallituspohja mikä tahansa, valta tulisi palauttaa demokraattisesti valitulle eduskunnalle, eikä antaa järjestöjen pakottaa hallitusta työelämän asioissa aina myönnytysten tielle.

 

Kolmikantaa kalliimpaa sopimusjärjestelmää tuskin löytyy. Siitä esimerkkeinä ay-liikkeen verovapaus, joka merkitsee yli 200 miljoonan euron verotulomenetystä vuodessa: pekkaspäivät, jäykkä työsopimusjärjestelmä, joka sopimuksessa oleva, mittava rahallinen panostus valtion budjetista jne. kaikki ovat kolmikannan tuloksia.

Maailmankaupassa on tälläkin hetkellä niin paljon epävarmuustekijöitä, että viisaampaa olisi kaikkien tahojen keskittyä kilpailukykymme turvaamiseen pitkälläkin tähtäyksellä.

Nyt nähty lakkonäytelmä osoitti selkeästi rahoittajillemme ja luottoluokituslaitoksille, millainen sopimusyhteiskunta Suomi todellisuudessa on. Sellaiseen ei meillä ole varaa.

Iiro Viinanen

ministeri
Lahti

Menot