Kanta-Häme

Iiro Viinanen: Pääministeri voi uhata erolla

Lama-ajan valtiovarainministeri Iiro Viinanen (kok.) kehottaa pääministeri Jyrki Kataista (kok.) panemaan hallituksensa ministerit ruotuun. Jos muu ei auta, pääministeri voi uhata hallituksen purkamisella ja uusilla vaaleilla.
 
– Pitäisi miettiä, onko sellaisella hallituksella mitään virkaa, joka ei pysty tekemään päätöksiä. Laittaa kovan kovaa vastaan, sillä ei tässä taloustilanteessa ole varaa olla vuotta toimimatta, Viinanen opastaa.
 
Hänen mukaansa vuodessa Suomen valtionvelka ehtii kasvaa 93 miljardista jo yli sataan miljardiin euroon. Jotain on pakko tehdä.
 
– Teollinen tuotanto on toista peräkkäistä vuotta miinuksella, eikä parempia aikoja ole luvassa. On häpeäksi tälle hallitukselle, jos se ei pysty tekemään päätöksiä, Viinanen jyrähtää.
 
Kansa odottaa päätöksiä
Hänen mukaansa poliittiset päättäjät eivät ole oppineet 1990-luvun lamasta yhtään mitään.
 
– Mielenkiinto on rahanjaossa, oli rahaa tai ei. Verukkeiden keksiminen näyttää olevan ammattimiesten puuhaa. Selontekoja riittää ja työryhmämietinnöt ovat jarrutuksen välineitä.
 
– Ei niin voida toimia, että ensin odotetaan pari-kolme vuotta päätöksiä ja sitten sanotaan, ettei niitä voida enää tehdä, koska ne syventävät lamaa. Käytännössä siis ei haluta jarruttaa yli varojen elämistä, Viinanen toteaa.
 
Hänen mukaansa kansa on päättäjiä valmiimpi vaikeisiinkin ratkaisuihin.
 
– Ihmiset ovat varautuneet niihin ja ihmettelevät, miksei päätöksiä tule. Ei muuta kuin nyrkkiä pöytään, Viinanen kehottaa.
 
Hän muuttaisi esimerkiksi työttömyystuet vastikkeellisiksi, eikä ymmärrä, miksi esimerkiksi siivoajia tuodaan maahan ulkomailta, vaikka samaan aikaan kortistossa on potentiaalista työvoimaa.
 
– Minäkin oppisin vielä siivoamaan pienellä kurssituksella, vaikka kotona muuta yritänkin esittää, Viinanen naurahtaa.
 
Ay-liikkeellä liikaa valtaa
Myös ay-liike saa ex-ministeriltä kovaa kyytiä.
 
– Ay-liike on tavallisen kovapäistä porukkaa. Edelleenkään ei ole tapahtunut edistymistä työpaikkakohtaisissa sopimuksissa, joustoissa tai työaikapankeissa. Tällä pelillä ay-liike näivettää itsensä, mutta pirun hitaasti se tapahtuu, Viinanen lataa.
 
Hänen mukaansa esimerkiksi eläkeiän nostamista on turhaan pyöritelty jo vuosikausia erilaisissa työryhmissä, joissa on ollut myös ay-liikkeen edustus.
 
– Ei siinä ay-liikettä tarvita. Se on ottanut vallan ja puuttuu asioihin, jotka eivät kuulu sille pennin vertaa, Viinanen toteaa.
 
Tuotekehitys on avain maailmalle
Mutta ei niin pahaa, ettei jotain hyvää. Viinasen mukaan elinkeinoelämä on sentään pystynyt muuttamaan toimintatapojaan. Taseet ovat nyt huomattavasti vahvempia kuin parikymmentä vuotta sitten.
 
– Sen sijaan vähän enemmän olisi voitu kantaa huolta työntekijöistä, joita on pistetty pihalle. Mihin yhtäkkiä häviää ajattelu heistä yrityksen voimavarana? Kun rahat loppuvat, pitää toimia, mutta onhan niitä muitakin vaihtoehtoja olemassa kuin irtisanomiset, Viinanen muistuttaa.
 
Hänen mukaansa suomalaisyritykset eivät ole panostaneet tuotekehitykseen, mikä on avain maailmanmarkkinoille.
 
– Nyt vasta UPM lähtee voimallisesti kehittämään muutakin kuin sellunkeittoa! Hyvänä aikana on niin sanotusti nukuttu rättien päällä. (HäSa)
 
 

Päivän lehti

4.6.2020