Kanta-Häme

Iisakki Kiemunki ei asetu enää ehdolle, mutta aikoo kampanjoida muiden puolesta

Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston entinen puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) ei lähde ehdolle kunnallisvaaleissa.

Kiemunki perustelee päätöstään muun muassa uudella työllään Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin viestintäpäällikkönä.

– Työ virkamiehenä on huomattavasti palkitsevampaa, mitä se on nykyään politiikassa.

Politiikan nykytilanne ja mielikuva poliitikoista vaikuttivat vahvasti päätökseen.

– Poliitikon työssä ei sinänsä ole mitään vikaa, jos sitä saa tehdä fiksujen virkamiesten – kuten Hämeenlinnassa on saanut – ja kollegoiden kanssa, mutta valitettavasti kansa ja sitä myöden myös media ovat etääntyneet siitä. Tuloksena on, että päättävissä elimissä on yhä hullunkurisempia hahmoja esittämässä teatteriaan ja poliitikko on nykyään lähes synonyymi rikolliselle ja epäluotettavalle ihmiselle. Siltä leimalta ei välty kuin väistelemällä kaikenlaista vastuuta yhteisistä päätöksistä.

Kiemunki luopui joulukuussa kaupunginvaltuuston puheenjohtajuudesta ja muista johtotason kunnallisista luottamustoimistaan tultuaan nimitetyksi sairaanhoitopiirin viestintäpäälliköksi. Hän toimi myös sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana ja maakuntahallituksen puheenjohtajana.

Kiemunki pääsi Hämeenlinnan kaupunginvaltuustoon vuonna 2005 ja valtuuston puheenjohtajana hän aloitti vuonna 2008. Hän pyrki kahdesti eduskuntaan, jääden vuoden 2011 vaaleissa vain 64 äänen päähän kansanedustajuudesta.

Kiemungin poliittista uraa värittivät myös valtakunnanjulkisuutta saaneet, pääosin Hämeenlinnaan suunniteltua Sunny Car Centeriä koskeneet riidat. Osa SCC-riitoihin liittyvistä, Hämeenlinnan kaupunginjohdon toiminnasta tehdyistä tutkintapyynnöistä on yhä syyteharkinnassa.

– Päätökseni on sama, on käräjöintien lopputulos mikä tahansa. Sinänsä olen sitä mieltä, että viime valtuustokauden riitelyn jälkeen yhdenkään osallisen ei olisi järkevää lähteä ehdolle, jos ajattelee vähääkään kaupungin etua oman etunsa lisäksi, Kiemunki kuittaa.

Kiemunki muistelee tähänastista poliittista uraansa raskaana, mutta myös palkitsevana ajanjaksona.

– Olen ollut paikallisella tasolla mukana pitkään, niillä keskeisimmillä paikoilla. Sinänsä ikävää, että puheenjohtajavuodet osuivat finanssikriisistä alkaneen laman ajaksi, mutta olen tyytyväinen, että vaikeasta toimintaympäristöstä huolimatta monia uudistuksia on saatu kaupungin sisällä aikaan.

– Erityisesti kulunut syksy on ollut palkitseva, kun Uusi Hämeenlinna -työssä pystyttiin jälleen asialliseen ja järkevään yhteistyöhön puolueiden välillä, vetämässäni keskustan kehittämisen ohjausryhmässä päästiin yhteiseen näkyyn maanomistajien kanssa, itselleni rakkaan Aulangon alueen kehittäminen lähti liikkeelle ja Kantolan tapahtumapuistokin vakiinnuttaa uskoakseni paikkansa vahvasti ensi kesänä.

Tulevaisuutensa politiikan suhteen Kiemunki jättää avoimeksi.

– Voi olla, että olen taas ehdokkaanakin joissain vaaleissa. Koskaan kun ei pidä sanoa ei koskaan. Vaikuttamisen palo ei ole mihinkään hävinnyt, mutta ajattelin toteuttaa sitä nyt aktiivisen kansalaisen, virkamiehen ja äänestäjän roolissa.

Äänensä tulevissa kuntavaaleissa Kiemunki testamenttaa ensimmäistä kertaa ehdolle olevalle Iittalan yhtenäiskoulun rehtorille Anne Laatikaiselle.

– Hän on juuri sitä, mitä Hämeenlinna ja sosialidemokraatit kaipaavat: aktiivinen, älykäs, positiivinen, elämää jo eri kanteilta nähnyt, koulutettu, laajasti sivistynyt ja politiikassa tuore kehityksen airut.

Kiemunki on työskennellyt aikaisemmin yli kymmenen vuoden ajan toimittajana, josta pääosan Hämeen Sanomissa ja Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa. HÄSA

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic