fbpx
Kanta-Häme

Iisakki Kiemunki pyytää anteeksi

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) pyytää anteeksi, että lähetti sähköpostia Lulu Ranteen (ps.) elatusapuriitaa koskevasta käräjäoikeuden ratkaisusta.

– Pyydän anteeksi Lulu Ranteelta ja Hämeenlinnan valtuutetuilta, että olen lähettänyt heille käräjäoikeuden tuomion sähköpostitse 3.10.2014.

Tarkoituksena Kiemungin mukaan oli antaa mahdollisuus valtuutetuille itse arvioida Hämeenlinnan Kaupunkiuutisten haastattelussa sivuttuja asioita, koska Lulu Ranne kyseenalaisti niiden totuudenmukaisuuden samalle joukolle lähetetyssä viestissään.

– En tuolloin ymmärtänyt, että julkisen tuomion jakaminen rajatulle vastaanottajajoukolle olisi oikeudenvastaista. Tuomiosta ilmenneillä Ranteen lasten henkilötiedoilla yms. ei luonnollisestikaan ollut mitään tekemistä puheena olleen asian kanssa, vaan kritiikkini Kaupunkiuutisten haastattelussa kohdistui Lulu Ranteen moraaliin niiltä osin, miten kanne liittyi eduskuntavaaleihin.

Kiemunki korostaa, että oli toiminta lopulta laitonta tai ei, lasten henkilötietoja koskevat kohdat tuomiokirjelmästä olisi pitänyt mustata.

– Tai vaihtoehtoisesti pyytää asiasta kiinnostuneita valtuutettuja tilaamaan sama asiakirja käräjäoikeuden kansliasta, mistä sen jakaminen on laillista.

Kiemunki vakuuttaa, ettei kritiikki ei missään nimessä ollut suunnattu lapsiin, vaan Kari Ilkkalan ja Lulu Ranteen toimintaan.

Lulu Ranne huomauttaa, että käräjäoikeus katsoi Kiemungin syyllistyneen kunnianloukkaukseen, mutta tuottamuksellisesti, ei tahallisesti. Vain tahallinen kunnianloukkaus on rangaistavaa.

Ranne on lähettänyt valtuustolle viestin, jossa syyttää Kiemunkia vahvasti kaupungin edun vastaisesta toimnnasta ja vaatii valtuustoa käsittelemään asiaa.

Koska tuomio ei ollut täysin vapauttava, keskusteluun on noussut Kiemungin asema kaupunginvaltuuston puheenjohtajana.

Kaupunginlakimies Merja Korhonen sanoo, etteivät nykysäännökset tunne tällaista tapausta.

– Jos luottamushenkilö halutaan erottaa, pitää koko toimielimen luottamus arvioida. Jos luottamuspulaa on, koko toimielin on erotettava. Se ei kuitenkaan voi tulla kyseeseen vaaleilla valitun valtuuston kohdalla.

Parhaillaan tilapäinen valiokunta arvioi kaupunginhallituksen ja sen jäsenen Kari Ilkkalan (ps.) luottamusta.

– Siinä on arvioitava sekin, onko mahdollinen rikkomus tapahtunut luottamustoimessa vai yksityishenkilönä.

Kiemunki itse sanoo keskustelevansa lähiaikoina puolueiden ryhmänjohtajien kanssa luottamuksestaan ja vetävänsä sen jälkeen johtopäätöksiä.

Valtuuston on valinnut puheenjohtajistonsa tämän vaalikauden loppuun asti. HÄSA

Hämeen Sanomat ja Hämeenlinnan kaupunkiuutiset kuuluvat samaan mediakonserniin.

Menot