Kanta-Häme

Iittala nostaa ylpeänä naivismin johtotähdekseen - taideasema avataan lauantaina

Iittalan taideasema nostaa nopeasti hymyn huulille. Aiemmin niin ankean juna-aseman seinissä lötköttelevät Maija Kanervan katit, ja autoilijan opastaa paikalle liikenneympyrän keskelle pystytetty Eino Viikilän lystikäs pronssiveistos Tanssiva karhu.

Aivan aseman kupeessa oleva alikulku on saanut Kikka Nyrénin muraalin, eivätkä harmaiksi ole jääneet myöskään Pirkko Pullinen-Valtosen taiteilemat kaivonrenkaat.

Linnan kehityksen projektipäällikkö Pia Niemikotka on tyytyväinen, että aiemmin aseman virkaa toimittanut betonilaatta on nyt painunut lopullisesti historiaan.

– Tässä meillä on asema, joka on nähtävyys. Yhdessä saadaan aikaiseksi paljon, kun vain laitetaan hihat heilumaan. Taideasemaa teki loppujen lopuksi yli vuoden ajan 20 henkeä, Niemikotka kehuu.

Lauantaina 9.6. virallisesti avattava taideasema on Suomen ensimmäinen, mutta tekijät toivovat, ettei se olisi viimeinen.

 

Taideasema levittää naivismin ilosanomaa puukoululta koko Iittalaan.

Ihan tyhjästä ei Iittalan tarvitse ponnistaa, sillä Iittala on jo nyt vahva brändi. Iittalan lasitehtaalla käy vuosittain tutustumassa 100 000 vierasta ja Naivistit Iittalassa – kesänäyttely kokoaa joka kesä liki 20 000 vierasta Suomesta ja ulkomailta.

– Iittala on yksi japanilaisten turistien ykköskohteista Suomessa. Tähän asti he ovat tulleet junalla Iittalaan ja ihmetelleet ränsistyneellä asemalla, mihin suuntaan tästä pitäisi lähteä. Nyt Iittalan seisakkeen ohi ei pääse huomaamatta, Niemikotka sanoo.

Taideasema valmistui pikkuhiljaa. Ensin oli hento ajatus ulkoilmataidepolun tekemisestä Iittalaan, mutta sitten se sai nykyiset muotonsa. Hyvinvointikeskukseen tehtiin muraali ja koulun pihalle yhteisötaidetta. Toteutuksessa ei matkittu toisia, vaan tehtiin Iittalan näköinen asema.

– Yhtenä kantavana ajatuksena oli saada paikalle kunnollinen valaistus. Nyt koko katos on valaistu, ja junasta nouseva turisti tietää heti saapuneensa Iittalaan, kun näkee nimen valaistuna, Niemikotka hymyilee.

 

Taideaseman toteuttajien perimmäisenä ajatuksena on nähdä Iittalan kasvavan ja saavan lisää yrityksiä.

Hanke toteutettiin Liikenneviraston sekä laajan alueellisen yritys- ja yhteisöverkoston hankkeena. Rahoittajia olivat muun muassa Liikennevirasto, Linnan kehitys, Hämeen ely-keskus ja Linnanseudun Leader-tuki.

Taideasema ei ole valmis. Pikkuhiljaa taiteen määrä lisääntyy ja Iittalan naivismia aletaan lanseerata laajemmin.

Sitä ennen taideasemalle olisi kuitenkin hyvä saada jonkinlaiset tuolit. Taide ei väsyneitä lihaksia lepuuta.

– Penkit tulevat kyllä vielä ennen avajaisia, Niemikotka virnistää luottavaisena. HÄSA

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic