Kanta-Häme

Iittalalle alkajaisiksi kasvojenkohotus

Jätelavat aidan taakse suojaan. Lasimäen parkkipaikka elävämmän näköiseksi. Opasteille ja kylteille yhtenäinen ilme ja rivit ojennukseen.

Muun muassa tällaisia ehdotuksia sisältää Iittalaan laadittu facelift- eli kasvojenkohotussuunnitelma, joka perustuu viime kesänä tehtyyn selvitykseen.

– Kaksi Hamkin opiskelijaa kierteli Iittalassa kameroineen ja mietti, mitä taajaman yleisilmeelle voisi tehdä. Monet ehdotukset koskevat pieniä yksityiskohtia, jotka on helppo toteuttaa, sanoo Kehittämiskeskus Oy Hämeen yrityspalvelujohtaja Ari Räsänen.

Lasi on pääosassa

Faceliftiä ovat hahmotelleet ohjaustoiminnan opiskelija Tea-Maria Paakkala ja maisemasuunnittelun opiskelija Annukka Riihenperä. Heidän ehdotuksensa ovat varsin konkreettisia istutettavia kasveja myöten.

Seuraavaksi tarkoitus on sopia työnjaosta ja aikataulusta.

– Iittalassa on erittäin aktiivisia yrittäjiä, yhdistyksiä ja seuroja. Saamme varmasti sovittua yhdessä, mikä taho tekee mitäkin.

Kasvojenkohotus on osa laajempaa Iittala-visiota, jonka tähtäin on vuodessa 2030. Sitä on laadittu Kehken Luova tila -hankkeen yhteydessä yhdessä Wetterhoffin kiinteistön kehitystyön kanssa.

Räsäsen mukaan lasi on vision pääosassa, sillä tarkoitus on kehittää Iittalasta kansainvälisesti merkittävä designkylä.

– Fiskars on tässä tiiviisti mukana. He haluavat kehittää lasitehtaan aluetta ja samalla koko Iittalan vetovoimaa.

Kyläpäällikkö vetäjäksi

– Iittala on loistavalla paikalla pääradan ja moottoritien varrella. Nykyään siellä käy noin 200 000 matkailijaa vuodessa, mutta määrän kasvattaminen on mahdollista.

Visiossa tavoitteeksi onkin asetettu, että viimeistään vuonna 2030 Iittalassa kävisi puoli miljoonaa matkailijaa. Kasvua tavoitellaan myös muilla aloilla: kalvolalaisia pitäisi tuolloin olla 4 000 ja uusia yrityksiä pitäisi syntyä 150.

– Nämä ovat aivan mahdollisia tavoitteita, mutta vaativat sitä, että kaikki toimivat yhdessä tavoitteiden saavuttamiseksi. Paikallisten yrittäjien ja yhteisöjen panos on ensiarvoisen tärkeää, ulkopuolelta ei tällaisia asioita voi tuoda, Räsänen sanoo.

Paikalliset tahot ovat jo olleetkin mukana, sillä suunnitelman laatimisen aikana on järjestetty useita asukas- ja yrittäjätilaisuuksia.

Räsänen sanoo, että Iittalaan tarvittaisiin kyläpäällikkö valvomaan suunnitelmien toteutumista.

– Iittalassa tapahtuu jo nyt paljon asioita. Parhaillaan rakennetaan uutta päiväkotia ja suunnitellaan hyvinvointikeskusta. Kunnantalosta on tehty taidetalo ja naivistisäätiö toimii vireästi. Olisi hyvä, että joku pitäisi lankoja käsissään.

Yksi tärkeimmistä hankkeista Iittalan kannalta on kaupungin ja Hämeenlinnan vanhusten asuntosäätiön hyvinvointikeskus, jota suunnitellaan parhaillaan. Kehke on ollut mukana selvitystyössä, jota vetää Sosiaalikehityksen tutkija Katariina Välikangas.

– Keskus on todella tärkeä Iittala kehityksen kannalta. Parhaillaan hahmotellaan sitä, mitä muuta keskukseen tulee kuin vanhusten palveluasuntoja. Järjestetyissä tilaisuuksissa on käynyt selväksi, että ikäihmiset itsekin toivovat elämää keskukseen. (HäSa)

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic