Kanta-Häme

Iittalan entisen terveysaseman tiloihin on tulossa nuorten päihdekuntoutusyksikkö – ”Toiveena on, että voisimme aloittaa ennen kesää”

Abnoy oy on ostanut entisen terveysaseman kaupungilta. Kaavailuissa on saada toiminta käyntiin ennen kesää.
Iittalan terveysasema tyhjeni syksyllä 2017, kun Sauvolan hyvinvointikeskus valmistui. Nyt rakennusta on remontoitu, ja siihen on tulossa kaksiosastoinen lastensuojeluyksikkö. Kuva: Esko Tuovinen
Iittalan terveysasema tyhjeni syksyllä 2017, kun Sauvolan hyvinvointikeskus valmistui. Nyt rakennusta on remontoitu, ja siihen on tulossa kaksiosastoinen lastensuojeluyksikkö. Arkistokuva: Esko Tuovinen

Aiemmin Pirkanmaan alueella toiminut Abnoy on laajentamassa toimintaansa etelään. Nauha ry:n eli entisen Pirkanmaan Sininauhan perustama osakeyhtiö on ostanut Iittalan vanhan terveysaseman Hämeenlinnan kaupungilta.

Rakennusta remontoidaan parhaillaan, ja sinne on tarkoitus perustaa kaksiosastoinen, yhteensä 14-paikkainen nuorten päihdekuntoutusyksikkö.

– Meillä on kaksi vastaavaa yksikköä Pirkanmaalla, toinen Parkkuun kylässä Kurussa ja toinen Hämeenkyrössä. Tämäntyyppiselle palvelulle on koko ajan enemmän kysyntää, ja siksi toimintaa laajennetaan, kertoo Abnoy oy:n toimitusjohtaja Mika Tuomola.

Aikataulu vielä auki

Hän ei osaa vielä sanoa tarkalleen, koska toiminta alkaa, sillä muun muassa Valviran lupaa odotetaan vielä.

– Toiveena on, että voisimme aloittaa ennen kesää, Tuomola kertoo.

Hän sanoo, että kyläläiset on tarkoitus kutsua tutustumaan taloon ja sen toimintaan heti, kun aikataulu on varmistunut. Tuomolan mukaan Iittalassa osa työntekijöistä on paikallisia ja yksikkö käyttää paikallisia palveluita.

Nauha ry:llä on Pirkanmaalla monenlaista toimintaa sekä Abnoyn kautta että yhdistyspohjalta. Nuorten päihdekuntoutuksessa mallina toimii myös Kurussa sijaitsevassa Villa Hockeyssa kehitetty toimintatapa, jonka tulokset ovat olleet hyviä.

Päihteille nollatoleranssi

Iittalassa hanketta on kritisoitu, ja Hämeen Sanomiin on tullut yhteydenottoja huolestuneilta kyläläisiltä. Huolena on ollut se, aiheuttaako päihdenuorten kuntoutus levottomuutta pienellä paikkakunnalla.

Mika Tuomola sanoo ymmärtävänsä ihmisten huolen. Hän kuitenkin kertoo ”käsi sydämellä”, ettei yhtiön muilla toimintapaikkakunnilla ole ollut ongelmia.

– Meillä on ihan tavallisia nuoria, joilla on ongelmia jollain elämän osa-alueella. Esimerkiksi Kurussa kyläläiset ovat muistaneet nuoria jouluna lahjakorteilla, ja yhteydenpito ympäröivän yhteisön kanssa on tiivistä, hän kertoo.

Hän myös huomauttaa, että laitoksessa nuoret ovat selvin päin, päihteiden käyttöön on nollatoleranssi.

– Ja jos joku ottaa hatkat, ei hän jää lähistölle sähläämään, vaan lähtee muualle, yleensä kotipaikkakunnalleen.

Kaava sallii toiminnan

Iittalan terveysasema sijaitsee vanhan kunnantalon pihapiirissä. Kaava mahdollistaa lastensuojeluyksikön toiminnan, sillä alue on kaavassa osoitettu asuin-, liike- ja toimistokäyttöön.

Aiemmin kunnantalon ympäristöön suunniteltiin muun muassa kehitysvammaisten taidekeskusta ja siihen liittyvää asuntolatoimintaa.

Samalla alueella sijaitsevassa entisessä vapaa-aikatoimiston talossa on tällä hetkellä yksityinen, 7-paikkainen lastenkoti, Iittalan Kotikulma.

Se avattiin viime vuoden lopulla, ja sen sisaryksikkö Viialan Kotikolo on toiminut 14 vuoden ajan. Kotikulmassa ei ole päihdekuntoutusta. HÄSA

Nauha ja Abnoy

Nauha ry eli entinen Pirkanmaan Sininauha on vuonna 1961 perustettu yhdistys. Nimi muutettiin vuonna 2016.

Abnoy oy on Nauha ry:n vuonna 2017 perustama osakeyhtiö, jonka alle eritytettiin Nauhan liiketoiminta.

Toiminnan pääpaikkana on Tampereen Kaukajärvellä sijaitseva Vilusen Kartano.

Työntekijöitä organisaatiossa on tällä hetkellä noin 100, josta 60 prosenttia osakeyhtiössä ja 40 yhdistyksessä.

Nauhan ja Abnoyn toiminta keskittyy päihdekuntoutukseen, asumispalveluihin, kuntouttavaan työtoimintaan ja nuorisotyöhön.

Iittalaan suunniteltuun lastensuojeluyksikköön palkataan 18 työntekijää, ja rekrytointi on jo tehty.