Kanta-Häme

Iittalan hyvinvointikeskus saa myös uima-altaan

Iittalan hyvinvointikeskushanke on edennyt tilojen suunnitteluvaiheeseen. Keskus on ennen kaikkea vanhusten asuintalo, mutta sen yhteyteen suunnitellaan myös esimerkiksi uima-allasta ja harrastustiloja.

– Iso kuva keskuksesta on aika pitkälle jo luotu. Nyt tehdään tilojen osalta tarkempaa suunnittelua, sanoo rakennuttajapäällikkö Jarmo Luukkanen Linnan Kiinteistökehityksestä, joka vastaa käytännön rakennuttamisesta. Varsinainen rakennuttaja on Hämeenlinnan vanhusten asuntosäätiö, jonka omistukseen talo tulee.

Asutaan elämän loppuun asti

Suunnittelusta vastaa turkulainen arkkitehtitoimisto Vahtera Arkkitehdit. Suunnittelija löytyi rajoitetun kilpailuttamismenettelyn avulla. Varsinaisia tarjouksia tuli kaksi.

Asuntoja on keskukseen tulossa 50. Jokaiseen on tulossa keittotila ja iso kylpyhuone. Hyvinvointikeskus korvaa nykyisen vanhainkodin, joka on huonossa kunnossa.

– Asunnot suunnitellaan niin, että niissä on mahdollisuus asua elämän loppuun saakka, sanoo rakennusarkkitehti Taina Korppi.

Hyvinvointikeskukseen on tulossa myös kirjasto, muutama terveyskeskushuone, pieni ravintola sekä mahdollisesti yritystila kampaamo- ja jalkahoitoyrittäjälle. Ideana on, että tilat palvelevat sekä talon vanhusasukkaita että muita iittalalaisia.

Lapsetkin voivat polskia

Talon uima-allasosastoon ei Korpin mukaan tule täysmittaista uima-allasta.

– Se on mieluumminkin vesikuntoutuspiste, jota voisivat käyttää vanhusten lisäksi esimerkiksi päiväkoti- ja ala-asteikäiset. Kyllä siellä voi polskia.

Taloon tulee lisäksi oma valmistuskeittiö.

Hyvinvointikeskus rakennetaan Fiskars Home oy:n omistamalle tontille Iittalan keskustaan. Vanhusten asuntosäätiöstä tulee siten Fiskarsin vuokralainen. Aiesopimus tästä allekirjoitettiin kesäkuun alussa.

Alueen kaavamuutos on meneillään. Luonnosvaihe oli esillä kesän aikana, ja se ei poikinut vastustusta. Seuraavaksi valmistellaan kaavaehdotus, joka sekin laitetaan julkisesti nähtäville kuukaudeksi.

Ensi kesänä aloitetaan

Alkukesästä uumoiltiin, että rakentamista varten tarvittaisiin myös poikkeamislupa. Nyt arkkitehti Jari Jokivuo Hämeenlinnan kaupungilta sanoo, että kaavamuutos on näyttää edistyvän sen verran nopeasti, ettei poikkeamispäätöstä todennäköisesti tarvita.

Jarmo Luukkasen mukaan hanke etenee siten, että rakentamisen urakkakilpailu toteutetaan kevättalvella.

– Varsinainen rakentaminen saataneen alkuun loppukesästä. Kohde valmistunee vuoden 2016 lopussa. (HäSa)

Menot