Kanta-Häme

Iittalan koulu saa monitoimikentän

Iittalan yhtenäiskoulu sai tiistaina 20 000 euron määrärahan monitoimikentän rakentamiseen.

Hämeenlinnassa viidettä kertaa istunut nuorten huippukokous jakoi nuorten tekemiin aloitteisiin rahaa kaikkiaan 30 000 euroa. Yhtään aloitetta ei tyrmätty kokonaan, mutta jotkut aloitteet tarvitsevat lisää suunnitteluaikaa.

Yksi aikapulaa poteva on Hämeenlinnan yhteiskoulun aloite kesätapahtumasta, joka haluttiin Kesäloma Ekspressin jälkeen keskelle kesää. Tilaajajohtaja Markku Rimpelä muistutti, ettei kunnon esiintyjiä saada näin nopeasti.

– Mikään ei kuitenkaan estä teitä lähtemästä mukaan tekemään 31.7.-3.8. Hämeenlinnassa järjestettävää KaupunkiJamboreeta, Rimpelä ehdottaa.

Jamboreen lisäksi nuoret lähtevät mukaan esimerkiksi Hämeensaaren liikuntapaikkasuunnitteluun. Nuorten ääni kuuluu lisäksi silloin, kun päätetään alikulkutunneleiden maalaamisesta.

– Kaikki aloitteet olivat tosi hyviä. Toiset oli vain paremmin valmisteltuja kuin toiset, Ville Karirinne ja Ilona Virolainen Hämeenlinnan lyseon lukiosta kehaisevat.

Iittalan yhtenäiskoulun aloitteen lisäksi kokous päätti jakaa rahaa 3000 euroa Hakkalan koulun jalkapallomaaleihin ja 7 000 euroa graffitiseiniin Hämeenlinnan eri puolille. Graffitiseiniä hankitaan kaksi Hämeenlinnan kanta-kaupunkiin, yksi Hauholle ja yksi Iittalaan.

Huippukokoukseen osallistuneet nuoret olivat tyytyväisiä siihen, että heillä on mahdollisuus vaikuttaa omiin asioihinsa.

– Olen mukana nyt toisessa huippukokouksessa ja kyllä täällä päätetään ihan oikeista asioista. Viimeksi jaoimme rahaa uimarannan pukukoppien kunnostamiseen ja ne myös kunnostettiin, Leevi Palo Kaurialan lukiosta kiittelee.

Nuorten huippukokous käsitteli kahdeksasluokkalaisten nuorten helmikuussa Vaikuta – älä valita eli V-päivien aikana tekemiä aloitteita. Aloitteita tehtiin lisää myös toisella asteella maaliskuun alussa.

Hämeenlinnan kaupungin osallisuuskoordinaattori Mervi Hiltusen mielestä nuorilla on Hämeenlinnassa poikkeuksellisen hyvät vaikuttamisen mahdollisuudet. Kaupunki on monessa mielessä edelläkävijä Suomessa.

Huippukokouksen taustalla on pyrkimys ohjata nuoret demokraattiseen päätöksentekoon. Kaikkeen osallistumiseen halutaan olevan mahdollisimman matala kynnys.

– Meillä alkoi viime vuonna Nuortenideat.fi, johon nuoret voivat tehdä ihan vapaasti omia aloitteita. Ensimmäisen vuoden aikana ideoita tuli jo 98. Se on ihan uskomattoman hieno tulos, Mervi Hiltunen kehaisee.

Syksyllä kaupungissa alkaa toimia nuorisovaltuusto, joka korvaa jo vuosia toimineet nuorten vaikuttajaryhmät.

– Nuoret itse ovat olleet muutoksesta hyvillään, sillä on kuulemma paljon hienompaa olla valtuuston kuin jonkun vaikuttajaryhmän edustaja, Hiltunen sanoo.

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic