Kanta-Häme

Iittalan lampi täytetään turvallisuussyistä

Linnan Tilapalvelut -liikelaitos on päättänyt täyttää turvallisuussyistä Iittalan Nuhalassa entisen yläasteen puistikon lammen. Liikelaitos vastaa Hämeenlinnan kaupungin toimitiloista.

– Kiinteistönomistajana olemme katsoneet lammen liian vaaralliseksi. Emme halua vastuuta siitä, että sinne joku pikkulapsi hukkuu tai jotain muuta sattuu. Kevään aikana sinne on meinannut pudota vanhempi nainen, koska reunat ovat niin jyrkät, perustelee tekninen isännöitsijä Kari Ahonen.

Täyttö vähitellen

Lammen täyttö on jo käynnissä. Koska täyttöä ei ole budjetissa, sitä täytetään kivi- ja maa-aineksella sitä mukaa kuin urakoitsijalla on sinne ylimääräistä maata ajaa.

– Alueelle tehdään tasainen nurmi. Aikataulua ei ole. Katsomme myöhemmin kokonaisuutena, tarvitseeko aluetta maisemoida.

Kevään aikana entisen koulun tontilta on purettu uutenavuotena palanut talo sekä koulukäytössä toiminut parakki.

”Lapsille vaarallinen”

Tekninen isännöitsijä Kari Ahonen kertoo Linnan Tilapalveluiden saaneen vain yhden huolestuneen soiton lammen naapurustossa asuvalta henkilöltä.

– Yksi naapuri oli huolissaan miksi lampi täytetään. Mitään konkreettista (valitus)kirjelmää ei ole tullut.

Näköetäisyydellä lammesta asuvilla naapuruksilla Irene Mäkisellä ja Pirjo Kuljulla ei ole mitään lammen täyttöä vastaan.

– Hyväksyn täysin täyttämisen. Lammen ympäristö ei ole turvallinen leikkipaikka. Olen kieltänyt omia lapsiani tulemasta tänne, sanoo Kulju, jolla on kolme 4–9-vuotiasta lasta.

Saman varoituksen on antanut Mäkinenkin 5- ja 10-vuotiaille lapsilleen.

– Ei tuollaista rytökasaa ole kiva katsellakaan. Hyvä vain, jos alue siistitään. Muuten ei ole väliä, täytetäänkö se vai ei.

Kutisten kartanon leskirouva Sofia Andersson rakennutti kiinteistön vanhimman osan vanhuudenpäivikseen Nuhalan tilalle. Tiloissa toimi vuosina 1954–1971 Kalvolan yhteiskoulu, 1971–1976 Kalvolan kunnallinen keskikoulu ja 1976–2006 Kalvolan peruskoulun yläaste.

Arkkitehti Jari Jokivuo Hämeenlinnan kaupungilta kertoo, että kiinteistö mainitaan Hämeen ympäristökeskuksen 2000-luvun alussa tekemässä rakennusinventointikohteiden luettelossa, mutta sen kulttuurihistoriallisesta arvosta ei sanota mitään. Pihapiiristä ja lammesta ei ole mainintaa lainkaan. (HäSa)

Lähde: Häme-Wiki

 

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic