fbpx
Kanta-Häme

Iittalan parhaalle paikalle suunnitellaan rivitaloja

Iittalan entisen meijerin tontille suunnitellaan rivitaloja. Tontin omistava Kattomestarit oy on teettänyt luonnoksen meijeritontin muuttamiseksi asuinkäyttöön. Tontille on luonnosteltu kahta rivitaloa.

– Pyrimme siihen, että tontilla olisi asuinkäyttöön kaavoitettuna sama rakennusoikeus kuin nykyisellä teollisuustontilla, noin 3000 neliömetriä, kertoo Kattomestareiden toimitusjohtaja Matti Hanhivaara.

Hanhivaaran mukaan yritys suunnittelee myyvänsä tontin eteenpäin rakennusyhtiölle kaavoituksen jälkeen.

– Meillä ei ole resursseja rakennuttaa itse. Haluamme myydä tontin taholle, joka haluaa viedä aluetta eteenpäin.

Hämeenlinnan kaupunki on tekemässä Iittalan taajamaan kaavamuutosta, jonka osana on myös meijerin tontti.

Samalla kartoitetaan täydennysrakentamiseen kelpaavat vanhat alueet ja tutkitaan mahdollisuutta kaavoittaa maata pientalorakentamiseen juna-aseman eteläpuolelta ja teollisuusrakennuksille 130-tien ja moottoritien väliseltä alueelta.

– Meijerin tontin osalta tutkitaan kevyen liikenteen yhteyttä juna-asemalle tontin läpi, yleiskaava-arkkitehti Niklas Lähteenmäki kertoo.

Lähteenmäki uskoo meijerin kaavoituksen toteutuvan ensi vuoden aikana.

Kaupunki on teettänyt yhdessä Hämeen liiton kanssa väestöennusteen, jossa selvitetään myös Iittalan kasvua.

– Uskomme, että Iittalaan on tulossa taajaman asukaslukuun nähden melko paljonkin uusia asukkaita. Meijerin tontti on ihan parhaalla paikalla, Lähteenmäki sanoo.

Entisen meijerin asuntorakennus paloi vuonna 2007. Kattomestarit osti tontin palon jälkeen.

Rakennusta ei kuitenkaan purettu eikä tontin ympäristöä siivottu. Hämeenlinnan kaupungin ympäristö- ja rakennuslautakunta (ymrala) totesi jo vuonna 2012, että tontti on epäsiisti.

Kattomestareita velvoitettiin purkamaan palanut rakennus ja siistimään tontti syyskuun loppuun 2013 mennessä yhteensä 20 000 euron uhkasakon uhalla. Uhkasakko tuomittiin maksettavaksi.

Vuonna 2015 Kattomestareita kuultiin uuden uhkasakon asettamiseksi. Kiinteistön omistajan mukaan tontin siistimistä ei ollut laiminlyöty niskuroinnin, vaan asemakaavamuutoksen hakemisen vuoksi.

Kuluneen kesän aikana Kattomestarit palkkasi tontille urakoitsijan, joka purki rakennuksen ja kuljetti romua pois.

– Olemme siistineet tonttia käytettävissämme olevilla resursseilla, Matti Hanhivaara sanoo.

Hanhivaaran mukaan uhkasakossa on kyse Kattomestareiden ja kaupungin näkemyserosta.

Yritys valitti sakosta hallinto-oikeuteen, jolle ymrala antoi kuluvan vuoden toukokuussa katselmuksen jälkeen selvityksen tontin nykytilasta. Katselmuksessa tontilla oli yhä osin sortunut rakennus ja suuret röykkiöt purkujätettä, josta naapurit olivat valittaneet.

Sittemmin Kattomestarit on palkannut urakoitsijan, joka purki rakennuksen ja kuljetti osan purkujätteestä pois.

– Pidämme uhkasakkoa todella poikkeuksellisena päätöksenä, sillä se langetettiin kun meillä oli työt kesken. Työ jatkuu yhä ensi kesänäkin, Matti Hanhivaara kertoo.

Siistimisen venymisen syyksi Hanhivaara sanoo kustannukset.

– Yrityksemme liikevaihto on tippunut suuresti ja tällä hetkellä se on noin 200 000 euroa vuodessa. Emme ole pystyneet parempaan tahtiin. HÄSA

Menot