fbpx
Kanta-Häme

Iittalan perhekahvila voi sittenkin jatkaa perjantaisin entiseen malliin – uhkaavat aikatauluongelmat sovittiin yhden iltapäivän aikana

Iittalan perhekahvilan taru näytti jo tulevan päätökseensä. Sitten syntyi kompromissi.
Hukarin perhekahvilassa tarjotaan perjantaisin lounasta, joka maksaa yhdeltä perheeltä neljä euroa. 1.6. ruokalistalla oli tomaatti-jauhelihakastiketta ja pastaa, jota kutsutaan "tyhjäpääksi". Sitä tehdään silloin, kun muuta ei keksitä. Kuvassa Jani Mäntytörmä ja Sarita Virtanen tarjoilevat lettuja Ulpukka Virtaselle.

Iittalan supersuosittu perhekahvila voi sittenkin jatkaa perjantaisin Hukarin nuorisotalossa normaalisti.

Kahvilan toimintaa uhkasi Hämeenlinnan kaupungin 24.5. julkaisemat käyttöaikamuutokset. Se olisi joutunut ensi syksystä lähtien lopettamaan kello 12, kun tähän asti ovet olivat olleet auki puoli kahteen asti.

– Esikoulut loppuvat vasta yhdeltä, ja monet lapset lähtevät Sibelius-opiston musiikkileikkikouluihin yhden jälkeen. Aikaisemmin lopettaminen olisi vaarantanut toimivan konseptin, perhekahvilaemäntä Pirita Mäntytörmä sanoo.

Hukarin piti olla jatkossa perjantaisin kello 12 alkaen varattu kokonaan lasten iltapäivätoiminnalle.

Perhekahvila pelkäsi tulevaisuutensa puolesta vielä perjantaiaamuna 1.6., mutta ongelma ratkesi samana päivänä. Sovittiin, että iltapäiväkerhot toimivat perjantaisin yläkerrassa.

Perjantaisin Mannerheimin lastensuojeluliiton perhekahvilassa on käynyt yli 70 henkeä, ja yhteensä siellä vieraili viime vuonna noin 3000 ihmistä. Kahvila on Hämeen seudun vapaaehtoistyönä ylläpidetyistä perhekahviloista suurin.

Kahvila on toiminut myös maanantaisin ja keskiviikkoisin, mutta silloin suosio on ollut pienempää. Vain perjantaisin tarjotaan edullista lounasta.

– Vanhemmat ovat kutsuneet meitä perjantain pelastukseksi, sillä he pääsevät kerran viikossa valmiiseen ruokapöytään, Mäntytörmä sanoo.

Maanantain ja keskiviikon perhekahvilat päättyvät syksystä lähtien kello 12 mennessä, kuten aiemmin päätettiin. Niitä voi Mäntytörmän mukaan kuitenkin sumplia syksyllä.

Perhekahvila etsi muita tilaratkaisuja, mutta sellaisia ei löydetty.

Perhekahvilan kävijät olivat tyrmistyneitä ratkaisusta. He lähettivät sivistyslautakunnalle omatoimisesti palautetta.

Mäntytörmä valmisteli kaupungille virallista valitusta, mutta sitä ei ehditty lähettää, sillä asia sovittiin puhelimitse.

– Kun alkuperäinen päätös tuli, voin fyysisesti pahoin, enkä saanut unta. Hienoa, että kaupunki pystyi vielä muuttamaan sitä.

Hämeenlinnan kaupungin nuoriso- ja lastenkulttuuripäällikkö Noora Herrasen mukaan Hukarin nuorisotalo sai niin paljon käyttöhakemuksia, että vuorojen suhteen jouduttiin tekemään kompromisseja.

– Koskaan aiemmin ei ole tullut yhtä paljoa päällekkäisyyksiä hakemuksissa. Todella moni käyttäjä sai eri vuoron, kuin mitä he hakivat, jotta kaikki saivat edes jotain.

Perhekahvila ei ollut kertonut kaupungille sen suosiosta tai keittiöntarpeesta tiettyyn kellonaikaan. Mäntytörmän mukaan kyseisiä tietoja ei ollut pyydetty. Päätökset tehtiin ilman niitä.

Herranen pyysi kahvilalta aikaisemmin kirjallisia perusteluita vuoron muuttamiselle, sekä asioita, joissa kahvila olisi valmis tulemaan vastaan. Niitä ei ollut vielä ehditty laatia, ja kiista ratkesi, kun Herranen soitti Mäntytörmälle perjantai-iltapäivänä.

– Kommunikaatio oli pettänyt jollain tapaa. Perhekahvila tekee tärkeää vapaaehtoistyötä, joten on hienoa, että se jatkaa perjantaisin entiseen malliin, Herranen sanoo. HäSa

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Menot