Kanta-Häme

Iittalan terveysasema uuteen paikkaan

Vaikuttaa todennäköiseltä, että Iittalan terveysasema muuttaa suunnitteilla olevan hyvinvointikeskuksen uusiin tiloihin.

Terveyden ja toimintakyvyn edistämisen lautakunta käsittelee asiaa keskiviikon kokouksessaan. Tilaajaylilääkäri Markku Nurmikari esittää, että terveysasemalle rakennettaisiin tilat hyvinvointikeskuksen yhteyteen.

Taustalla on nykyisen terveysaseman peruskorjauksen tarve. 1980-luvun alussa valmistunut talo kaipaa kuntoarvion mukaan pikaista peruskorjausta.

Esimerkiksi neuvolavastaanotot ovat jo muuttaneet koulun yhteyteen, koska niiden lattiat olivat painuneet. Neuvola ei ole palaamassa rakennukseen, vaikka se peruskorjattaisiin.

Peruskorjauksen kustannusarvio on noin 800 000 euroa. Se on enemmän kuin uuden rakentamisen lasketaan maksavan.

Vanha purkuun

Iittalan hyvinvointikeskusta rakennuttaa Hämeenlinnan vanhusten asuntosäätiö. Sen kanssa on käyty neuvotteluja terveysaseman sisällyttämisestä hyvinvointikeskuksen suunnitelmiin ja tilojen vuokraamisesta.

Nyt talon alakertaan on suunniteltu 330 neliön tila, jonne kaavaillaan sekä perusterveydenhuollon että suun terveydenhuollon vastaanottoja. Tilat ovat pienemmät kuin vanhalla terveysasemalla, jossa on runsaasti myös käytävätilaa, kuten sen ajan rakentamisessa oli tapana.

Vanhan terveysaseman kohtaloksi saattaa tulla purkaminen, sillä alunperin terveysasemaksi rakennetun talon myymistä tai vuokraamista pidetään epätodennäköisenä.

Esityksenä onkin, että lähivuosina tilapalvelujen rahoituksessa otettaisiin huomioon terveysaseman käytöstä poistamisen kustannukset.

Paljon palveluita

Hämeenlinnan vanhusten asuntosäätiö suunnittelee hyvinvointikeskusta Iittalan keskustaan ns. Fiskarsin tontille eli S-marketin taakse. Jos asiaan liittyvät päätökset saadaan ripeästi aikaan, rakentamisen pitäisi alkaa ensi syksynä ja valmista pitäisi olla loppuvuodesta 2016.

Hyvinvointikeskusta alettiin suunnitella, kun Kalvolan vanhainkodin Koivurinteen kunto osoittautui heikoksi. Samalla kartoitettiin muita tilatarpeita. Tavoitteena on kylän yhteinen olohuone.

Taloon on tulossa tehostettua palveluasumista, mutta myös muita vuokra-asuntoja. Suunnitelmissa on noin 50 asuntoa, jotka ovat yksiöitä ja kaksioita.

Terveysaseman lisäksi sinne on suunniteltu kirjastoa sekä liikunta- ja muista harrastustiloja. Myös tiloja yksityisille palveluille on kaavailuissa.

Talosta tulee iittalalaisittain korkea, osin jopa 4-kerroksinen. Asunnot ovat esteettömiä ja talossa on hissi. (HäSa)

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic