Kanta-Häme

Iittalan vanhuskeskukseen toivotaan uima-allasta

Iittalaan suunniteltuun vanhusten palvelukeskukseen toivotaan uima-allasta.

Toive on tullut esiin monissa asukastilaisuuksissa ja viimeksi sitä on ehdottanut Hämeenlinnan vanhusneuvosto. Kalvolassa ei ole ennestään uimahallia eikä yleisessä käytössä olevaa uima-allasta.

– Nyt tarkoitus on selvittää vielä erikseen terapia-altaan rakentamis- ja käyttökustannuksia hyvinvointikeskuksen yhteyteen, kertoo ikäihmisten palveluiden tilaajapäällikkö Leena Harjula.

Hämeenlinnan ikäihmisten lautakunta käsittelee Iittalan monen sukupolven hyvinvointikeskuksen hankesuunnitelmaa kokouksessaan keskiviikkona. Ajatuksena on rakentaa samaan yhteyteen asuntoja, palveluita ja liiketiloja.

Liiketilojen rahoitus aiotaan varmistaa niin, etteivät ne jää keskuksen asukkaiden tai kaupungin maksettavaksi.

Avustus ja tuki hakuun nyt

Keskuksen asuintilat muodostuvat suunnitelman mukaan kolmesta asuinyhteisöstä, joista kahdessa on pääosin yksinäisille sopivia asuintoja ja kolmannessa isompia asuntoja, jotka soveltuvat myös pariskunnille.

Asumisyhteisöt ja niiden yhteistilat ovat huonetilaohjelman mukaan 2 550 neliömetrin suuruiset ja palvelukeskukseen tulisi 720 neliötä. Kaikkiaan rakennuksen bruttoala on huonetilaohjelman mukaan 4 600 neliötä.

Jo aiemmin on päätetty, että hyvinvointikeskuksen rakennuttaa Hämeenlinnan vanhusten asuntosäätiö. Se hakee sekä Aran investointiavustusta että korkotukilainaa tämän vuoden haussa eli marraskuun loppuun mennessä.

Keskukselle on edelleen kaksi vaihtoehtoista sijoituspaikkaa. Aran hakemukseen paikaksi on merkitty kaupungin kokonaan omistama alue, jossa on muun muassa entinen kunnanvirasto sekä päiväkoti. Päiväkoti muuttaa pois, kun uusi varhaiskasvatuskeskus valmistuu, ja sen rakennukset voitaisiin purkaa vanhuskeskuksen tieltä.

Toisena vaihtoehtona on Iittalan S-marketin vieressä Iittalantien varressa sijaitseva ns. Fiskarsin tontti. Sillä on useita omistajia, ja kaupunki käy parhaillaan neuvotteluja tontin ostosta.

– Keskuksen sijoituspaikkaa ei ole vielä lyöty lukkoon. Meidän tietojemme mukaan paikkaa voidaan vielä muuttaa, vaikka hakemukseen on merkitty kaupungin omistama alue, Leena Harjula kertoo. (HäSa)

Päivän lehti

30.3.2020