Kanta-Häme

Iittalassa puhalletaan taas kilpaa -Lauantaina jännitetään, pysyykö MM-titteli omalla kylällä

Pitäjän superviikonloppuun mahtuu paljon muutakin ohjelmaa.
Iittalan lasitehtaalla lähes 50 vuotta työskennellyt Keijo Kopra puhalsi kisan suurimman pallon vuonna 2016 vankalla ammattitaidolla. Hän vei myös kokonaiskisan voiton, kuten monena vuonna aiemminkin. Kuva: Juho Peltoniemi
Iittalan lasitehtaalla lähes 50 vuotta työskennellyt Keijo Kopra puhalsi kisan suurimman pallon vuonna 2016 vankalla ammattitaidolla. Hän vei myös kokonaiskisan voiton, kuten monena vuonna aiemminkin. Kuva: Juho Peltoniemi

Iittalan lasitehtaalla järjestetään lauantaina jo perinteeksi muodostunut Lasinpuhalluksen maailmanmestaruuskisa.

Mestaruudesta puhalletaan nyt 21. kerran. Mukana kilpailemassa ovat Iittalan lasitehtaan mestaripuhaltajat ja vierailevia tähtiä Tanskasta, Yhdysvalloista, Irlannista, Sloveniasta ja Hollannista.

Yleensä mestaruudesta on kilpailtu joka toinen vuosi. Poikkeuksen tekivät kaksi edellistä mittelöä, jotka puhallettiin peräkkäisinä vuosina 2016 ja 2017. Vuonna 2017 juhlistettiin samalla 100-vuotiasta Suomea.

Juhlavuoden kilpailun voitti Iittalan lasitehtaan Risto Nyqvist, jolle mestaruus oli ensimmäinen. Vuonna 2016 voiton vei Iittalan Keijo Korpa, jolla on plakkarissaan useita mestaruuksia myös aiemmilta vuosilta.

Lasinpuhalluksen MM-titteli ratkeaa kolmen kierroksen yhteistuloksen perusteella. Puhaltajat kilpailevat siitä, kuka puhaltaa pisimmän lieriön, halkaisijaltaan suurimman vadin ja suurimman pallon. Joka erän jälkeen osa kilpailijoista karsiutuu.

Puhaltamiseen käytettävä aika on rajattu ja ainoastaan toisella ja kolmannella kierroksella on uusintamahdollisuus.

Kilpailun avaus ja ensimmäinen kierros alkavat lasitehtaalla lauantaina 18.5. kello 10. Kello 12 pidetään puolen tunnin tauko ja toinen kierros alkaa kello 12.30. Sen jälkeen on pitempi tauko ja finaalikierros alkaa kello 16. Voittaja julkistetaan kello 17.

MM-kilpailua pääsee seuraamaan vapaasti.

Lasimäellä on päivän aikaan myös monenlaista muuta ohjelmaa, kuten Naivistit Iittalassa -kesänäyttelyn avajaiset sekä Antiikki- ja keräilymarkkinat.

Markkinat järjestetään Lasitehtaan piha-alueella kello 9-17, ja mukana on kymmeniä antiikin, keräilykohteiden, designin ja muun vanhan ja nostalgisen tavaran myyjiä.

Myös Iittala Outlet, Designmuseo Iittala sekä lasimäen muut toimijat pitävät ovensa avoinna. HÄSA

 

Juttua muokattu 17.5.2019 kello 9.15: Korjattu Risto Nyqvistin nimi, oli aiemmin virheellisesti Rauno.

Päivän lehti

11.7.2020