Kanta-Häme

Ikä painaa monta kiloa

Avustaja näyttää kotikutoisen tieteiselokuvan hahmolta, muttei kuulosta kaikkivoivalta toimintasankarilta.

– Toivottavasti ei tule kynnyksiä. Älytön paino! puuskuttaa Pia Niemikotka.

Kauppakeskus Goodmanissa on esitelty tällä viikolla ikääntyneille suunnattua hyvinvointiteknologiaa ja apuvälineitä. Perjantain ohjelmaan kuului mm. ikäpuvun esittely.

– Ikäpuvun avulla pyritään samaistumaan ikääntyvän ihmisen fyysiseen ja psyykkiseen olemukseen, selvittää VTT:n vanhempi tutkija Veikko Ikonen.

Saksalaisinstituutin kehittämään pukuun kuuluu liivi, kaulamansetti, mahavyö, kyynär- ja polvimansetit sekä ranne- ja nilkkapainot.

– Liivi tuo kankeutta ylävartaloon. Kumartuminen on hankalaa. Nivelet jäykistyvät. Motoriikka heikentyy huomattavasti. Henkinenkin ahdistus tulee päälle, kuvailee Ikonen.

Näön heikkenemisen vaikutuksia voi kokeilla vaikka harmaa- tai viherkaihilaseilla, kuulon huonontumista kuulokkeilla ja tuntoaistin katoamista hansikkaiden avulla.

– Hyväkuntoinen ihminen pystyy olemaan näissä varusteissa puolisen tuntia. Pidin pukua kerran päällä kolme neljä tuntia. Loppuvaiheessa rupesi tasapaino horjumaan, kertoo Ikonen.

Ikäpukuja on Suomessa muutamia kappaleita. Ikosen mielestä niitä kannattaisi hyödyntää hoiva-alan opiskelussa ja apuvälineiden suunnittelussa huomattavasti nykyistä enemmän.

– Valitettavasti iäkkään ihmisen yksilöllisiä tarpeita ei huomioida tarpeeksi ennakoivasti. Uskon, että halua on, mutta edelleenkin meillä suunnitellaan palvelutaloja kompromissien kautta.

Vanhan totuuden mukaan yksilöllisyys maksaa. Ikonen haluaa herätellä ihmisiä uuteen ajatteluun. Mitä paremmin ja nopeammin vanhan ihmisen toimintakyvyn alenemiseen reagoidaan, sitä vähemmän lääkäri- ja sairaalakäyntejä.

– Isot säästöt tulevat sieltä päästä. HÄSA

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic