Kanta-Häme

Ikäihmisille tasapainokuntoutusta

Kaatuminen on ikäihmisten yleisin tapaturma. Kaatumatta paras -hankkeen tavoitteena on vähentää ikääntyvien ihmisten kaatumisia ja luukatoa, sekä niistä aiheutuvia vammautumisia erilaisten tasapaino- ja voimaharjoitusten avulla.

UKK-instituutin kehittämään kaatumis- ja osteoporoosiklinikkatoimintaan pohjautuva hanke toteutetaan ryhmäkuntoutuksena. Ensimmäisen ryhmän osallistujat ovat Hämeenlinnan, Lammin ja Janakkalan alueen kotona asuvia sotainvalideja, sekä heidän puolisoitaan ja leskiään.

Ryhmä kokoontuu maanantaisin viiden viikon ajan, ja kuudes kerta on seurantakerta. Seurantakerralla katsotaan, onko tavoitteet saavutettu.

Kurssien ohjelmaan sisältyy ravitsemusneuvonta, kaatumisriskiä lisäävien sairauksien huomiointi ja lääkityksen tarkistus. Lisäksi jokainen kurssilainen saa oman henkilökohtaisesti räätälöidyn liikkumisreseptin.

Ryhmäkokoontumisissa kurssilaiset tekevät mm. erilaisia tasapaino- ja voimaharjoituksia. Sotainvalidien palveluneuvojan Ulla Kanniston mukaan ryhmäkokoontumiset mahdollistavat vertaistuen osallistujille.

– Tärkeitä elementtejä hankkeessa ovat kaatumisen ehkäisy, oikea ravinto ja lääkitys, sanoo Kannisto.

Harjoituksissa tarvitaan tasapainoa

Kurssilaiset vaikuttavat pirteiltä, ja heillä näyttää olevan hauskaa.

– Harjoitukset ovat helppoja, mutta tasapainoa tarvitaan. Epätasaista tietä esittävä ”mattopolku” on vaikea, koska siinä on pehmeitä ja kovia kohtia, eikä tiedä kummalle seuraavaksi astuu, kurssilla oleva Helvi Joensuu sanoo.

Osallistuja Maire Vanhalan mielestä kurssi on hyödyllinen, ja se on auttanut arjen haasteissa.

– Kurssi on tuonut mukavaa vaihtelua elämään, Vanhala sanoo tyytyväisenä.

Kuntohoitaja Anne Onnelan mukaan tasapainokurssi järjestetään Kanta-Hämeen Sairaskotisäätiön omistamassa Ilveskodissa nyt ensimmäistä kertaa, mutta tasapainoilua on harjoiteltu ennenkin.

– Ikäihmisten tasapaino-ongelmia kartoitetaan nyt kokonaisvaltaisesti. Kaikilla kurssilaisilla on oma liikkumiskalenteri, ja omat yksilölliset ohjeet. Harjoituksia tehdään myös kotona, ja niitä lisätään kehityksen mukaan, Onnela kertoo.

Kurssien henkilökuntaan kuuluu lääkäri, terveydenhoitaja, fysioterapeutti ja kuntohoitaja. Toimintaterapeutin luennolla ohjataan liukastumista ehkäisevien välineiden käyttöön. (HäSa)

Päivän lehti

1.4.2020