Kanta-Häme Janakkala

Sote-palvelut myllätään Janakkalassa: "Pyrimme järjestämään hallintoa niin, että käsipareja olisi riittävästi asiakastyössä"

Janakkalan kunta uudistaa muutenkin sote-hallintoaan. Nyt alkaa yt-prosessi, joka koskee esimiestasoa.
Päivi Niirasen virkanimeke on muuttunut sosiaali- ja terveyspalveluiden johtajaksi.

Perusturvan toimiala Janakkalassa häipyy nimenä historiaan, ja tilalle tulee sosiaali- ja terveyspalvelujen toimiala. Samalla myös perusturvalautakunta muuttaa nimensä sosiaali- ja terveyspalveluiden lautakunnaksi.

Paljon muutakin uutta on luvassa tämän kevään aikana. Esimiestasolla monet tehtävät ja nimikkeet muuttuvat, ja niistä sopimiseen tarvitaan myös yt-menettelyä.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden johtaja Päivi Niiranen on yksi esimerkki uudistuksesta. Hänet valittiin viime keväänä Janakkalan perusturvajohtajaksi, mutta titteli on siis nyt muuttunut, vaikkakaan tehtävät eivät.

– Nykyään puhutaan nimenomaan sotesta, joten selkeydenkin takia halusimme uudistaa toimialan nimen, Niiranen perustelee.

Jo kunnan budjetin yhteydessä päätettiin, että vammaispalvelut yhdistetään ikääntyneiden palveluihin. Näin vanhustyön johtaja Raila Lahtinen on nykyään ikääntyneiden ja vammaisten palvelujen johtaja. Entinen vammaistyön johtaja on nykyään vammaispalveluiden asiantuntija.

Myös sosiaalityönjohtaja Sanna Kortesoja on saanut uuden virkanimikkeen, joka on perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja. Tehtävät ovat entiset, mutta uusi nimike kuvaa paremmin hänen vastuualaansa.

Ylilääkäri Virpi Krögerin titteli puolestaan on muuttunut johtavaksi ylilääkäriksi.

Ylihoitajasta tulee kehittämispäällikkö

Lisäksi kunnan sote-palvelujen hallintoon tulee uusi viranhaltija, kun terveyspalvelujen ylihoitaja siirtyy sote-kehittämispäälliköksi.

– Se, miten ylihoitajan nykyiset tehtävät jaetaan nykyisille osastonhoitajille, on vielä sopimatta. Näistä siis neuvotellaan yt-prosessissa, Päivi Niiranen kertoo.

Niiranen korostaa, että lähtökohtana on, että ketään ei irtisanota, vaikka monessa muussa kunnassa on sellaisiinkin toimiin jouduttu. Tarkoituksena on järjestää työtehtäviä uudelleen.

– Pyrimme järjestämään hallintoa niin, että käsipareja olisi riittävästi asiakastyössä.

Muutokselle on Niirasen mukaan paljon muitakin perusteluja, kuten valtakunnalliset sote-haasteet, väestörakenteen muutos, asiakasmäärien kasvu ja se, että asiakkaat tarvitsevat koko ajan enemmän hoitoa.

Myös konkreettisia, kuntalaisille näkyviä ja tuntuvia uudistuksia on luvassa, mutta niistä Päivi Niiranen lupailee tietoja myöhemmin keväällä.

– Tässä vaiheessa emme voi kertoa enempää, koska asiat ovat juridisesti kesken. Tavoitteena on, että palvelupäälliköt pääsisivät aloittamaan huhtikuun alussa. HäSa

Janakkalan sotepalvelut

Neljä tulosaluetta

1. terveydenhuolto; ylilääkäri Virpi Kröger
2. ikääntyneiden ja vammaisten palvelut; ikääntyneiden ja vammaisten palvelujen johtaja Raila Lahtinen
3. perhe- ja sosiaalipalvelut; perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja Sanna Kortesoja
4. hallinto; (tuleva) sote-kehittämispäällikkö Sini Kelo

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic