fbpx
Kanta-Häme

Ikänurkka: Koronapandemia opetti ikäihmisille uuden normaalin

Pentti Repo

Koronapandemian aikana ikäihmisten turvallisuus ja terveys ovat olleet erityishuomion kohteena.

Saimme selkeitä ohjeita, noudatimme niitä, ja näin pandemia selätettiin Suomessa odotettua tuloksekkaammin. Elämme, ainakin toistaiseksi, koronan jälkeistä aikaa.

Olemme kokeneet jo useampia pandemioita vuosien 1957–1958 aasialaisesta lähtien.

Voinemme kysyä, opettiko korona meille jotain uutta? Toiko se minun kotiarkeeni jotakin, mitä minun tulisi ottaa huomioon? Ehkä ne kädet voisi ja tulisi pestä useammin, varsinkin silloin, kun palaa ulkoa sisälle kotiin.

Toinen seikka, etäisyyden ylläpitäminen. Yksilöllinen intimiteettisuoja, yksi metri, on niin luonnollinen osa kulttuuriamme, että se sujuu luonnostaan.

Herättikö koronan yllätyksellisyys tarpeen varautua ennalta odottamattomiin tilanteisiin?

Vaikka ikä onkin vain numero, se ei tule yksin. Ikävuodet tuovat mukanaan totuttuun arkeen muutoksia, tahdomme tai emme. Erityisesti tämä pitää paikkansa terveyden suhteen.

Lääketieteellisen tiedon määrä ja hoitotoimenpiteiden kirjo kasvaa nopeasti. Mikä tässä tietomassassa on oleellista ja mikä “hyvä tietää” -materiaalia?

Sinulle keskeiset asiat saattaisivat selventyä, jos tekisit itsellesi terveyskartoituksen. Kansallinen digipalvelu Omaolo antaa siihen erinomaisen mahdollisuuden. Terveystarkastus ja oirearvio ovat tämän kokonaisvaltaisen tietopaketin keskeisimmät osiot.

Aloita terveystarkastuksesta. Siinä sinä itse arvioit elintapojasi ja henkistä hyvinvointiasi.

Kun olet vastannut kaikkiin kysymyksiin, saat yhteenvedon tuloksista. Se kertoo, mitkä terveystekijät kohdallasi ovat kunnossa ja mitkä ovat sairastumisriskisi.

Saat omahoito-ohjeita. Voit aloittaa hyvinvointivalmennuksen itsenäisesti, mutta sinua suositellaan lähettämään tiedot myös omalle terveysasemallesi. Saat sieltä asiantuntijatukea.

Entä oirearvio? Kun sinulla on joku akuutti terveys- tai sairausongelma, tee oirearvio. Voit arvioida yksittäistä oiretta tai terveysongelmaa. Lähetä oirearviosi terveysasemallesi. Vastaustesi perusteella saat toimintasuosituksen ja hoito-ohjeet samana päivänä tai viimeistään seuraavana.

Omaolon kautta tutustut myös ikään kuin huomaamatta laajaan Terveyskirjaston tiedostoon.

Kun vastaat terveystarkastuksen tai oirearvion kysymyksiin, saat kysymyksen selventämiseksi linkin Terveyskirjastoon. Lisäksi molempiin tiedostoihin on koottu ongelmaa käsittelevää “Hyvä hoitokäytäntö” -pohjaista tietoa.

Mutta, jos et käytä tietotekniikkaa, mistä tiedot terveyskartoitukseen? Koronan aikana opimme, että ikäihmisiä halutaan auttaa; lähipiiristä löytyy nuorempia osaajia tai naapurustosta luotettava vertaisohjaaja.

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskuksiin kootaan asiakkaiden saataville monipuolinen kattaus sosiaali- ja terveyspalveluita. Kun tiedostat oman arkesi hyvinvointi- ja terveysongelmat, opit hyödyntämään juuri sinulle tarpeellisia asiantuntijapalveluita oikea-aikaisesti.

Pentti Repo, Ikäihmisten raadin puheenjohtaja

Menot