Kanta-Häme

Ikihongat huminoi

Hämeenlinnan taidemuseossa on odotettavissa vilkas kevätkausi oheisohjelmineen ja yleisökeskusteluineen. Niiden perustana on kahden valokuvataiteilijan, Ritva Kovalaisen ja Sanni Sepon näyttely Kultainen metsä, joka ravistelee suomalaisten käsityksiä metsistä ja luonnonsuojelusta.

Maaseudun sivistysliiton ja Helsingin taidemuseon tuottama näyttely on jo nähty muun muassa Jyväskylässä. Hämeenlinnan jälkeen näyttelykiertue jatkuu vielä Kuopioon.

– Jyväskylässäkin taidemuseon tapahtumissa kävi satoja ihmisiä. Enempää ei olisi mahtunut, Maaseudun sivistysliiton kulttuurituottaja Raija Kallioinen sanoo.

Hämeenlinnasta …lähtölaukaus

Metsän kulttuuristen ja henkisten arvojen puolustajina tunnetut valokuvaajat Ritva Kovalainen ja Sanni Seppo aloittivat metsäprojektinsa Hämeenlinnan taidemuseosta vuonna 1997.

Suomalaisen metsän mytologiaa ja pyhiä puita käsitellyt näyttely Puiden kansa herätti runsaasti keskustelua metsistä ja luonnosta.

– Ajattelimme 1990-luvun alussa vastavalmistuneina valokuvataiteilijoina, että käsittelemme tätä metsäteemaa vaikka pari vuotta. Nyt on kulunut 20 vuotta, Ritva Kovalainen sanoo.

Sanni Sepon mukaan ilmapiiri metsäkeskustelussa on muuttunut noista ajoista.

– Silloin oli uutta, että ylipäätään uskallettiin puhua metsän kulttuurisista arvoista, hän sanoo.

Vallalla oli yksi ainoa näkökulma, joka oli suurteollisuuden näkökulma. Metsä oli lähinnä vain sellun raaka-ainetta.

Nykyään metsistä pystyy Sanni Sepon mielestä puhumaan laajemmin. Myös metsätaloudessa on entistä monipuolisempia vaihtoehtoja avohakkuille. Toisaalta ahneus on ehkä entistäkin kovempaa.

– Voi olla viimeiset hetket suojella koskemattomia aarniometsiä, ennen kuin sadat eliö- ja kasvilajit häviävät kokonaan, hän sanoo.

Ritva Kovalainen ja Sanni Seppo korostavat, etteivät he vaadi kaikkien Suomen metsien jättämistä luonnontilaan. Maailmanlaajuinen tavoite olisi noin 10 prosenttia, mutta vielä ei olla lähelläkään sitä.

– Jos sekin toteutuisi, talousmetsiksi jäisi silti vielä 90 prosenttia, Kovalainen muistuttaa.

Ikimetsiä ja …ojitettuja soita

Kultainen metsä -näyttely täyttää taidemuseon Engel-rakennuksen molemmat kerrokset. Näyttelyssä metsiä käsitellään kulttuurisena, villinä ja teollisena tilana.

Alakerrassa nähdään laaja kuvakokonaisuus koskemattomasta metsäluonnosta muun muassa Närängänvaaralta Kuusamosta.

Yläkerrassa on esillä japanilaisia pyhiä puita ja shintolaisia pyhäköitä. Kokonaisuus pohjautuu Kovalaisen ja Sepon kuvausmatkaan Shikokun saarelle Japaniin 2009.

Metsänhoidollisia toimenpiteitä -osio puolestaan valottaa teollisuuden vaikutuksia Suomen metsiin. Kuvissa näkyy muun muassa ojitettuja soita ja metsäautoteiden pirstomia valtavia hakkuuaukioita Ilomantsista. (HäSa)