fbpx
Kanta-Häme

Ikkunoiden suojakalvo torjuu auringon lämpöä

Auringon lämpösäteilyä torjuvia ikkunakalvoja myydään Suomessa viitisenkymmentä hehtaaria vuodessa. Eniten kalvoja asennetaan toimisto- ja muihin julkisiin rakennuksiin, mutta jonkin verran myös yksityisiin koteihin.

Mikael Paronen ammattikorkeakoulu Arcadasta kertoo, että kalvojen avulla voidaan torjua noin puolet siitä auringon lämpösäteilystä, joka muuten tulisi ikkunan läpi kuumentamaan huonetta. Sen sijaan näkyvästä valosta tulee läpi 55-70 prosenttia, joten huoneet eivät pimene liikaa, eivätkä huonekasvit kuole.

– Olen etsinyt kustannustehokkaita ratkaisuja asumismukavuuden parantamiseen. Kalvot ovat yksi tällainen, Paronen sanoo.

Uudet kalvot eivät mykistä kännyköitä

3M patentoi ensimmäisen auringonsuojakalvon 50 vuotta sitten. Tuolloin suojaus perustui muovikalvossa oleviin metallihiukkasiin. Nykyisin metallikalvojen suurin haitta on kännykkäsignaalin läpipääsyn estäminen.

Tuotepäällikkö Hannu Heikkilä 3M:ltä kertoo, että yhtiön uudessa, ja toistaiseksi maailman ainoassa metallittomassa auringonsuojakalvossa käytetty nanoteknologia ei haittaa lainkaan kännykän käyttöä.

– Kodeissa kalvojen käyttö lisää asumismukavuutta. Esimerkiksi toimistotaloissa keskeistä on energian säästäminen. Kaikenlaiset toimistokoneet lämmittävät tiloja muutenkin ja jäähdyttäminen on kallista, hän sanoo.

Kalvo myös suojaa valon sellaisilta aallonpituuksilta, jotka haalistavat esimerkiksi näyteikkunoissa olevia tekstiilejä ja muita esineitä. Sitkeä muovikalvo estää sirpaleiden leviämistä, jos ikkunoita rikotaan ja hidastaa ikkunasta sisään tunkeutumista, vaikkei varsinainen murtosuoja olekaan.

Asennettuna pari saturaista neliö

Ikkunakalvo maksaa alle satasen neliöltä. Päälle tulevat asennuskustannukset, jotka ovat suuren alan toimijan Brand Factoryn mukaan 80-120 euroa neliöltä kalvon laadusta ja kiinnitettävästä kalvomäärästä riippuen. Asennuksia tekevät muun muassa mainosteippausfirmat. Prestige sisäsuojakalvoille 3M antaa 15 vuoden takuun ja ulkokalvoille seitsemän vuoden takuun.

Climaconsult Finlandin toimitusjohtaja sekä energia- ja lämpöteknisten simulointien erikoisasiantuntija Juha Pentikäinen kertoo, kesällä eniten lämpösäteilyä tulee länteen suuntautuvista ikkunoista. 2-lasisessa ikkunassa kalvo ja sälekaihdin estivät huonetilan lämmön nousun korkeammaksi kuin ulkolämpötila oli.

Oletusarvona oli 30 asteen lämpötilamaksimi ulkona. Pelkkä kaksilasinen ikkuna päästi sisälämpötilan nousemaan 36 asteeseen.

Pelkästä lasista tulee läpi noin 90 prosenttia auringon lämpösäteilystä. Sisällä lämpö sitoutuu seiniin, lattiaan ja kalusteisiin, jotka luovuttavat sitä huoneilmaan.

Länteen avautuvasta ikkunasta tuleva säteily lämmittää kesällä noin 700 watin teholla neliömetriä kohti. Se vastaa yhden sähköpatterin tehoa kylmimpinä talvipäivinä.

Useimmat ikkunat ovat isompia kuin neliön kokoisia, joten lämmitystehokin on suurempi kuin tuo 700 W. (HäSa)

Menot