Kanta-Häme

Ikoniseinä valaisee ikkunattomankin huoneen

Vielä viime syksynä Athos-säätiön kirkkotila oli ihan tavallinen huone valkoisine seinineen.

Nyt päätyseinää peittää värikäs ikonimaalaus. Oviaukot on peitetty, ja niiden syvennyksissä on kynttilöitä sekä pienempiä ikoneita.

Seinälle maalatussa kuvassa enkeli Gabriel ilmoittaa neitsyt Marialle Kristuksen syntymästä. Alempana kuvassa pyhät miehet tervehtivät sädehtivää Kristus-vauvaa.

– Seinälle on kuvattu useita kristinuskon tapahtumia. Niiden keskinäisen järjestyksen sekä värimaailman ansiosta kuva näyttää yhtenäiseltä kokonaisuudelta, säätiön puheenjohtaja Hannu Pöyhönen kertoo.

Seuraavaksi maalataan katto sekä seinille sijoitettavat ikonitaulut, sekä päällystetään salin lattia mosaiikkilaatalla. Lattiassa tulevan ikoniseinän rajaa merkitsee toistaiseksi maalarinteippiviiva.

Aikapainetta ei ole, sillä työt toteutetaan pääasiassa talkoovoimin sekä lahjoituksin.

Joka värillä ja muodolla merkitys

Ikoniseinää maalaava Päivi Loikala on teipannut seinälle Kreikan Athokselta lähetetyn mallipiirroksen. Tarkoitus on jäljentää kuva seinälle kalkkeeripaperin tavoin.

– Tässä iässä oppiminen on hidasta, ja mitään näin suurta en ole maalannut ikinä. Koitan kuitenkin edetä rauhassa ja vaihe kerrallaan, jotta lopputulos olisi mahdollisimman tarkka, Loikala sanoo.

Ikonimaalauksessa ei huolimaton ja suurpiirteinen pärjää. Kyseessä on tarkasti säännelty taiteenlaji, jossa väreillä ja varjostuksilla on omat merkityksensä.

– Valkoinen on tietysti puhtauden ja neitseellisyyden väri. Enkelin taivaansininen viitta symboloi rauhanomaista viestintuojaa, Marian purppuranvärinen vaate Bysantin ajan ylimystöä, Loikala kertoo.

Maalauksessa taivaan sini ja nurmen vihreä ovat aiottua huomattavasti vaaleammat sävyiltään. Tämä johtuu siitä, että tulevassa kirkkosalissa ei ole lainkaan ikkunoita.

Ikonimaalaus on kopiointia

Luostarin taidetalossa, siis entisessä terapiatalossa, lepää maalaustelineillä toisiinsa nähden lähes identtisiä ikonimaalauksia.

Työt ovat peräisin marraskuiselta ikonimaalauskurssilta, jolle on luvassa jatkoa.

Pääsiäisen jälkeen alkavalla viikolla luostarin tiloissa saa jälleen opastusta ikonimaalauksen saloihin itse alan mestarilta, kun kreikkalainen ikonimaalari Konstantinos Ksenopoulos saapuu Lammille.

Ikonimaalauksessa opettaja maalaa oppilaan vierellä. Tarkoituksena on, että oppilas kopioi opettajalta joka ikisen työvaiheen mahdollisimman tarkasti.

Mini Hagia Sofiasta toivotaan vetonaula

Athos-säätiö muutti Pääjärven kuntoutuskeskuksen tiloihin viime keväänä. Vanhan kuntoutuskeskuksen muokkaaminen ortodoksiluostariksi vie vuosia, mutta suunnittelua ei rahanpuute estä.

Säätiön tavoitteena on rakentaa luostarin ja ortodoksisen kirjakaupan lisäksi muun muassa ikonikappeleita, majoitustiloja, useita kahviloita sekä Hagia Sofia-minikirkko.

– Noin 60-neliöisen ja 40 henkeä vetävän kirkon suunnittelu aloitetaan heinäkuussa, kertoo Hannu Pöyhönen. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic