Kanta-Häme

Ikuista vesi osana arjen maisemaa – Valokuvakilpailu huipentaa kansainvälisen maisemapäivän

Maisema Ahveniston saunalta syyskuisena päivänä. Tänä vuonna maisemapäivällä halutaan kiinnittää huomiota veden arvoon maisemassa. Kuva: Esko Tuovinen
Maisema Ahveniston saunalta syyskuisena päivänä. Tänä vuonna maisemapäivällä halutaan kiinnittää huomiota veden arvoon maisemassa. Kuva: Esko Tuovinen

Kansainvälistä maisemapäivää vietetään sunnuntaina. Tänä vuonna maisemapäivällä halutaan kiinnittää huomiota veden arvoon maisemassa.

Teemaan on valmistauduttu jo etukäteen syyskuussa alkaneella valokuvakampanjalla, jossa on keskitytty veden rooliin arjen maisemissa. Kampanja huipentuu kansainvälisenä maisemapäivänä 20. lokakuuta valokuvakilpailuun, jossa voittajat palkitaan kirjapalkinnoin.

On vesi arkimaisemassa sitten lätäköinä, merenä, sateena, suona, järvenrantana tai vaikkapa ojassa virtaamassa, kaikki kuvat ovat tervetulleita kilpailuun.

– Maisemapäivän kuvakilpailun voittajaksi päästäkseen ei välttämättä tarvitse kuvata sitä kauneinta maisemaa, vaan voitto voi irrota myös uudenlaisella näkökulmalla kilpailun aiheeseen. Tuomaristo kannustaa valokuvaamaan vettä osana arjen maisemia mahdollisimman monipuolisesti ja luovasti, kuvakisan tuomariston puheenjohtajana toimiva ympäristöneuvos Tapio Heikkilä kertoo.

Valokuvaa vettä arjen maisemassa

Kilpailuun voi osallistua valokuvaamalla vettä osana arjen maisemia ja julkaisemalla kuvat maisemapäivänä 20. lokakuuta Instagramissa tunnisteella #arkimaisema. Aikaa osallistumiseen on koko vuorokausi, ja kilpailuun voi osallistua myös aiemmin otetuilla kuvilla. Kampanjaa voi seurata Instagramissa @arkimaisema.

Kilpailun lisäksi osana maisemapäivää järjestetään ohjattuja maisemakävelyjä. Maa- ja kotitalousnaiset järjestävät kävelyjä sekä maisemapäivänä sunnuntaina että päivää edeltävällä viikolla. Kävelyjä järjestetään seitsemässä maakunnassa, mutta ei kuitenkaan Kanta-Hämeessä.

Maisemat ovat olennainen osa kulttuuriperintöä

Kansainvälistä maisemapäivää vietetään Euroopan neuvoston aloitteesta vuosittain kaikissa Eurooppalaiseen maisemayleissopimukseen kuuluvissa maissa. Maisemapäivällä halutaan kiinnittää huomiota siihen, että maisemat ovat olennainen osa kaikkien kulttuuriperintöä, identiteettiä, hyvinvointia ja elinympäristön laatua sekä monimuotoisuutta.

Maisemapäivän järjestävät ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus. Mukana ovat myös Suomen Kotiseutuliitto sekä Maa- ja kotitalousnaisten Keskus. Kansainvälinen maisemapäivä on myös osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa. HäSa

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic